Gorenje IPC bo ukinilo oddelek za izdelavo kabelskih setov

Proizvodnja kabelskih setov postaja globalna, dobavitelji imajo proizvodne lokacije v državah s cenejšo delovno silo.
Fotografija: FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
FOTO: Jože Suhadolnik

Gorenje IPC (invalidsko podjetniški center) bo ukinilo dejavnost izdelave kabelskih setov, 330 zaposlenim za nedoločen čas so ponudili prezaposlitev, je poročal Radio Slovenija. Sindikalist Žan Zeba je STA povedal, da so tem delavcem prezaposlitev ponudili v programih Embalaža in Storitve Gorenje IPC ali v matični družbi Gorenje. Gorenje sicer raste pri proizvodnji aparatov za dom, intenzivno pa zaposluje tudi nova tovarna televizij.



Proizvodnja kabelskih setov postaja globalna, dobavitelji imajo proizvodne lokacije v državah s cenejšo delovno silo in jim z lastno dejavnostjo cenovno ne morejo več konkurirati. Zaradi ekonomije obsega dosegajo tudi boljše cene materiala. Dejavnost izdelave kabelskih setov bodo zato ugasnili, opremo odprodali, kabelske sete pa nabavljali od različnih zunanjih dobaviteljev, so za STA povedali v Hisense Gorenje Europe.

Pri sklenitvi nove pogodbe o zaposlitvi bodo delavci iz programa elektro komponent ohranili vse dosedanje pravice, vključujoč skupno delovno dobo v Gorenju. Če kdo od zaposlenih za nedoločen čas ne bo sprejel ponujenega drugega enakovrednega delovnega mesta v matični družbi Gorenje, bo imel tudi možnost odhoda in izplačila zakonsko določene odpravnine.
Ukinitev dejavnosti in prehod delavcev na nova delovna mesta bosta potekala postopno, v skladu z dinamiko začetka dobav zunanjih dobaviteljev. Predvidoma bo prehod potekal od oktobra do konca letošnjega leta.


Ponujene službe znotraj sitema


V programu elektro komponent dela 430 od skupno 900 zaposlenih v podjetju Gorenje IPC. Prezaposlitev naj bi vodstvo podjetja ponudilo 330 redno zaposlenim, med katerimi so tudi invalidi.

image_alt
Kitajci čistijo: Gorenje prodalo Surovino


Tem delavcem so prezaposlitev ponudili v programih Embalaža in Storitve Gorenje IPC ali v matični družbi Gorenje, je za STA povedal Zeba. Ker gre tudi za invalide, bo treba določena delovna mesta temu tudi prilagoditi.

Dejal je, da je vodstvo podjetja o prezaposlitvi obvestilo ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ker letno prejme med štiri in pet milijonov evrov državnih subvencij zaradi zaposlitve invalidov. Nekaj delavcev ima sklenjene pogodbe o zaposlitvi za določen čas, nekateri pa so tik pred upokojitvijo, je pojasnil Zeba. Dodal je, da bodo podjetju Gorenje IPC ponovno vrnili oddelek plastike.

Gorenje je sicer v nenehnem procesu optimizacije, nedavno so denimo zaprli proizvodnjo v lokaciji Bistrica ob Sotli.
 

Preberite še:

Komentarji: