Gorenjev skromni dobiček je največji v zadnjem desetletju

Pred prevzemom: prvo četrtletje je prineslo manj prodaje pod tujo blagovno znamko, nove nadzornike bodo izbrali, še preden bodo vajeti prevzeli Kitajci.
Fotografija: V Gorenju so v prvem četrtletju doživeli upad prodaje izdelkov tujih blagovih znamk.
Odpri galerijo
V Gorenju so v prvem četrtletju doživeli upad prodaje izdelkov tujih blagovih znamk.

Gorenju so v prvem četrtletju upadli prihodki stranskih dejavnosti. Pri prodaji gospodinjskih aparatov pa mu je izpad prodaje pod tujo blagovno znamko uspelo nadomestiti z večjo prodajo v vzhodni Evropi. Delničarji bodo še pred poletjem volili nove nadzornike.

Prvo četrtletje je za velenjskega proizvajalca gospodinskih aparatov sezonsko manj aktiven del leta, zato praviloma ni ključen za letni uspeh. Skupina Gorenje je v prvih treh mesecih ustvarila 2,5 milijona evrov čistega dobička, kar je četrtino več kot v istem obdobju lani in najboljši začetek leta po letu 2008. A rast je posledica manjšega davčnega bremena. Dobiček pred davki je osem odstotkov manjši kot v prvem četrtletju lani.
 

Upad prodaje na zahodu popravljen na vzhodu


Prihodki od prodaje so v prvih treh mesecih znašali 296 milijonov evrov, kar je tri odstotke manj kot v tem času lani. Po pojasnilih družbe je zdrs posledica manjših prihodkov vzporednih dejavnosti, kot so prodaja medicinske opreme in zmanjšanega obsega dela Kemisa. Poleg tega je Gorenje lani prodalo dejavnost prodaje premoga. Prihodki osnovne dejavnosti, torej gospodinjskih aparatov, so v prvih treh mesecih dosegli 246,8 milijona evrov, kar je skoraj enako kot v prvih treh mesecih lani. Še vedno se krši prodaja gospodinjskih aparatov na zahodno evropskih trgih, ki je upadla za skoraj desetino in v prvih treh mesecih dosegla 97,8 milijona evrov. V družbi pojasnjujejo, da je prodaja upadla v Nizozemski, Nemčiji in Veliki Britaniji in naj bi bila posledica cenovnega repozicioniranja in spremenjene strukture prodajnih kanalov.
 

Panasonic odnesel naročila?


Izpad v Zahodni Evropi je Gorenju uspelo nadomestiti v vzhodni Evropi, kjer je prodaja znašala 118,1 milijona evrov, kar je devetodstotna medletna rast. V drugih državah je prodaja gospodinjskih aparatov znašala 30,9 milijona evrov, kar je malo več kot v istem obdobju lani.

Iz pojasnil družbe je še mogoče razbrati, da so doživeli predvsem izpad prodaje izdelkov pod tujo blagovno znamko. To bi bilo mogoče povezati z umikom Panasonica iz Gorenja. Upadla je tudi prodaja Gorenjevih blagovnih znamk Atag, Pelgrim in Etna, a v Gorenju pravijo, da je divizija prodaje gospodinjskih aparatov z izključitvijo vpliva tujih blagovnih znamk dosegla 2,5-odstotno rast.
 

Nekoliko boljši denarni tok


Dobiček iz poslovanja skupine je v prvih treh mesecih znašal 7,8 milijona evrov, kar je odstotek manj kot v tem času lani. Bodo pa posojilodajalci Gorenja nekoliko bolj zadovoljni, saj se je EBITDA medletno povečal za osem odstotkov in v prvih treh mesecih znaša 22,4 milijona evrov. Z večjim EBITDA se izboljšuje sposobnost plačevanja obveznosti. Dolgovi Goranja so ob koncu četrtletja znašali 428,8 milijona evrov, kar je le milijon evrov manj kot v istem obdobju lani. V prvih treh mesecih letos se je zadolženost sezonsko povečala.
 

Novi nadzorniki še pred uradnim kitajskim vstopom


Potem ko je bila za najboljšega ponudnika za prevzem Gorenja v sredo izbrana kitajska skupina Hisense, je velenjska družba skupščino iz sredine julija premaknila na 12. junij. To pomeni, da bo ta še pred koncem prevzemnega postopka. Hisense je v sredo napovedal, da bo v najkasneje 15 dneh objavil prevzemno namero, ki ji mora nato slediti še prevzemna ponudba, ki pa mora trajati najmanj 28 dni. Ker bo moral prevzemnik pridobiti še potrebna soglasja regulatorjev, se lahko vse skupaj še zavleče, še posebno če se bo v boj za Gorenje s konkurenčno prevzemno ponudbo vmešal prav tako kitajski Haier, ki je iz igre na koncu izpadel. To pomeni, da bo skupščina Gorenja, ki bo volilna, saj bo sedmim predstavnikom kapitala julija letos potekel mandat, še pred koncem prevzema. V velenjski družbi so skupščino družbe preložili z maja na julij in zdaj na junij, ker pričakujejo, da bo kitajski lastnik že predlagal svoje nadzorniške predstavnike. Možno je, da bo do takrat odkupil le nekaj deležev večjih delničarjev in si zagotovil zadosten vpliv za to.


Delnice v nebo


Delnice Gorenja so se včeraj podražile za 65 odstotkov. Zadnji posel je bil sklenjen pri 11,25 evra na delnico. Skupaj pa je bilo z delnicami Gorenja danes sklenjenih za 1,66 milijona evrov poslov. Najvišje je cena segla kmalu po začetku trgovanja, ko je cena dosegla 11,50 evra, najnižja pa je znašala 11 evrov na delnico. Naj spomnimo: Hisense bo za delnico plačal 12 evrov, če pridobi več kot polovico Gorenja.

Nadzorni svet se je včeraj seznanil s poročilom revizorja, ki je pregledal Gorenjevo sponzoriranje nogometnega kluba Torpedo v sezoni 2014/2015 in pri tem ni ugotovil ekonomskih, računovodskih ali pravnih nepravilnosti, so sporočili iz družbe.

Komentarji: