Gospodarska pričakovanja v evrskem območju se še naprej slabšajo

Vodilni nemški inštitut Ifo: kazalnik gospodarske klime prvič negativen po letu 2014, pesimizem glede izvoza, naložb in zasebne potrošnje.  
Fotografija: Gospodarsko razpoloženje v evrskem območju je najslabše po letu 2014, ugotavlja inštitut Ifo. FOTO AFP
Odpri galerijo
Gospodarsko razpoloženje v evrskem območju je najslabše po letu 2014, ugotavlja inštitut Ifo. FOTO AFP

Ljubljana – Gospodarska pričakovanja v evrskem območju se slabšajo, kazalnik gospodarske klime, ki ga objavlja vodilni nemški gospodarski inštitut Ifo iz Münchna, je zdrknil s 6,6 na minus 11,1 točke in je prvič po letu 2014 negativen. Analitiki iz različnih držav so vse bolj pesimistični glede ocene sedanjega položaja in prihodnjih obetov, predvsem pričakujejo znižanje gospodarske rasti v območju z evrom. 

V zadnjem času so se najbolj poslabšala gospodarska pričakovanja v Franciji in Belgiji, glede aktualnih gospodarskih razmer pa prihajajo najslabše ocene iz Italije. Negativne trende zaznavajo tudi v Nemčiji. Analitiki so vse bolj pesimistični glede prihodnjega izvoza, naložb in zasebne potrošnje.

Kar zadeva inflacijo, analitiki pričakujejo, da bo letos v evrskem območju znašala 1,7 odstotka, kar je pod ciljem ECB, posledično se pričakuje tudi nižja rast kratkoročnih in dolgoročnih obrestnih mer. 

Ifo je sicer nedavno poročal tudi o poslabšanju poslovnega zaupanja med nemškimi izvozniki. Januarja so se izvozna pričakovanja v nemški predelovalni industriji znižala v primerjavi z decembrom 2018. To velja tudi za tamkajšnjo močno avtomobilsko industrijo, kjer so se v preteklem mesecu izgledi za naprej opazno poslabšali. Podobno velja tudi za kemično industrijo, zelo pičlo rast izvoza si letos obetajo tudi v drugih dveh ključnih nemških industrijah, električni in strojni.
Najbolj optimistična so pričakovanja v nemški farmacevtski industriji in proizvodnji hrane in papirnih izdelkov, povsod načrtujejo rast prodaje na tuje trge.

Komentarji: