Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Gospodarsko razpoloženje se je novembra izboljšalo

Kazalnik gospodarske klime je sicer še vedno negativen, pri minus 1,8 odstotne točke, a je za 3,5 odstotne točke višji kot mesec prej, ugotavlja Surs.
Gospodarska klima se je novembra obrnila navzgor tudi v predelovalnih dejavnostih, ugotavljajo statistiki. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Gospodarska klima se je novembra obrnila navzgor tudi v predelovalnih dejavnostih, ugotavljajo statistiki. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
24. 11. 2022 | 11:19
24. 11. 2022 | 15:19
2:07

Razpoloženje v gospodarstvu se je po trendu upadanja, ki je trajal od začetka leta, novembra izboljšalo, ugotavljajo na Sursu. Vrednost kazalnika gospodarske klime je bila sicer še vedno negativna, dosegla je minus 1,8 odstotne točke, vendar pa je bila za 3,5 odstotne točke višja kot mesec prej.

image_alt
Rekordno visoka gospodarska rast, a tudi inflacija

Nekaj več optimizma so so ta mesec nakazali vsi posamezni kazalniki zaupanja. V storitvenih dejavnostih se je kazalnik zvišal najbolj, za 1,5 odstotne točke, v predelovalnih dejavnostih za 1,4, med potrošniki za 0,3, v trgovini na drobno in v gradbeništvu pa za 0,2 odstotne točke.

V predelovalni industriji sta na mesečno izboljšanje vplivala kazalnika pričakovana proizvodnja in skupna naročila; vrednost prvega se je zvišala za šest, vrednost drugega pa za pet odstotnih točk. Za prihodnje leto četrtina podjetij iz predelovalnih dejavnosti načrtuje več vlaganj v investicije, 14 odstotkov pa jih meni, da bodo njihove investicije nižje.

V primerjavi s prejšnjim novembrom je bila vrednost kazalnika gospodarske klime nižja za 4,8 odstotne točke. Zanimivo pa je, da primerjave na letni ravni pokažejo precej različne rezultate po posameznih dejavnostih. Znižala sta se kazalnika zaupanja v predelovalnih dejavnostih (upad za 4,5 odstotne točke) in med potrošniki (za dve odstotni točki). Na drugi strani so na spremembo vrednosti pozitivno vplivali kazalniki zaupanja v storitvenih dejavnostih (dvig za 1,1 odstotne točke), trgovini na drobno (za 0,6) in v gradbeništvu (za 0,1 odstotne točke).

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine