Gospodarsko razpoloženje v EU junija rekordno navzgor

Kazalnik razpoloženja je v tem mesecu in v maju nadoknadil približno 30 odstotkov globokega padca v marcu in aprilu, ugotavlja evropska komisija.
Fotografija: Junija se je v evropsko gospodarstvo vrnilo nekaj optimizma. Foto: Dušan Grča
Odpri galerijo
Junija se je v evropsko gospodarstvo vrnilo nekaj optimizma. Foto: Dušan Grča

Ljubljana - Predvsem zaradi postopnega ponovnega odpiranja gospodarstva se je v juniju kazalnik gospodarskega razpoloženja (ESI) v evrskem območju na mesečni ravni rekordno izboljšal, in sicer za 8,2 točke na 75,7 točke. A zvišanje je bilo z rekordno nizke osnove, skupaj z okrevanjem v maju je namreč kazalnik zdaj nadoknadil šele približno 30 odstotkov globokega padca v marcu in aprilu, ugotavlja evropska komisija. Se je pa že drugi mesec zapored tako v evrskem območju kot v celotni EU izboljšal tudi kazalnik zaposlitvenih pričakovanj. 

V evrskem območju se je v juniju izboljšalo zaupanje v vseh sektorjih gospodarstva (industrija, storitve, trgovina na drobno, gradbeništvo) in med potrošniki, kar je razlika od maja, ko je prišlo do izboljšanja zaupanja le v industriji in med potrošniki. Največji napredek pa je bil junija zabeležen pri trgovini na drobno.


Gospodarska klima boljša tudi v Sloveniji


Kazalnik gospodarske klime je bila junija na mesečni ravni za 8,7 točke višji tudi v Sloveniji ugotavlja Surs. Po izrazitem padcu v aprilu 2020 se gospodarska klima izboljšuje, še vedno pa  je za 24,1 odstotne točke nižja od dolgoletnega povprečja.
Kazalnik gospodarskega razpoloženja se je ta mesec močno popravil navzgor v vseh največjih evrskih državah, in sicer v Franciji (za 9,4 točke), Italiji in Španiji (za 8,2 točke) in Nemčiji (za 6,6 točke).


Proizvodna pričakovanja skoraj na februarski ravni


Razpoloženje v industriji se je popravilo zaradi proizvodnih pričakovanj, ki so že skoraj na februarskih ravneh, ugotavlja komisija.Tudi razpoloženje med nemškimi izvozniki se je v tem mesecu zrazito izboljšalo, ugotavlja inštitut Ifo iz Münchna. Junija so se izvozna pričakovanja za proizvodnjo dvignila z -26,7 na -2,3 točke, kar je največje izboljšanje doslej znotraj enega meseca.
 

Komentarji: