Gospodarstvo v EU se počasi ohlaja, Slovenija še vedno nadpovprečno raste

Po podatkih Eurostata Slovenija s petletno gospodarsko rastjo deli drugo mesto v Uniji
Fotografija: Slovensko gospodarstvo še robustno raste. FOTO Jure Eržen
Odpri galerijo
Slovensko gospodarstvo še robustno raste. FOTO Jure Eržen

Gospodarska rast v Evropi se letos počasi ohlaja: v evrskem območju in v EU 28 se je BDP prvem četrtletju letos povečal le za 0,4 odstotka, kar je manj kot v zadnjem četrtletju lani (0,7 odstotka), kažejo zadnji podatki Eurostata.

Med članicami EU 28 sta leto najbolje začeli Poljska in Latvija, kjer se je BDP v prvih treh mesecih porasel za 1,6 odstotka, visok, 1,2-odstotni prirastek sta zabeležili še Madžarska in Finska, slovenska kvartalna rast (0,6 odstotka) pa je bila še naprej nad evropskim povprečjem. Sicer pa se je rast v prvih treh mesecih najbolj ohladila v Združenem kraljestvu in Romuniji, kjer je bila blizu ničelne stopnje, edina država EU z negativno rastjo je bila Estonija, kjer se je BDP v prvem četrtletju celo skrčil za 0,1 odstotka.

Medletni podatki konec prvega četrtletja letos kažejo nekoliko drugačno sliko: Slovenija je z medletno petodstotno gospodarsko rastjo skupaj s Poljsko na drugem mestu v Uniji, takoj za Latvijo, povprečje rasti v Uniji pa je znašalo 2,4 odstotka. In še naše najpomembnejše partnerice; v Nemčiji se je BDP medletno zvišal, za 2,3, v Avstriji za 3,4, v Franciji za 2,2, na Hrvaškem za 1,5 in v Italiji za 1,4 odstotka.

Komentarji: