Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Hisense kupil že skoraj četrtino Gorenja

Svoj delež v velenjski družbi je prodal tudi IFC.
FOTO: Leon Vidic
FOTO: Leon Vidic
23. 5. 2018 | 16:55
23. 5. 2018 | 17:11
1:51
Kitajski Hisense, ki je že napovedal prevzemno ponudbo za Gorenje, je do včeraj kupil že 22,6-odstotka delnic velenjske družbe, kaže delniška knjiga. Svoj 11,8-odstotni delež mu je med drugim prodal sklad svetovne banke IFC in še nekateri lastniki, ki so imeli delnice na fiduciarnih računih.

Hisense je že napovedal, da bo za delnico Gorenja ponudil 12 evrov, za objavo prevzemne ponudbe pa ima še dobra dva tedna časa. Če bo kitajska družba v tem času delnice kupovala dražje, bo morala več ponuditi tudi drugim delničarjem. Prejšnji teden so se sicer posli z delnicami Gorenja sklepali malo pod 12 evrov. Hisense je z več kot petinskim deležem že postal največji delničar Gorenja, kar pomeni, da bi lahko bil pomemben jeziček na tehtnici na skupščini Gorenja, ki bo 12, junija, čeprav takrat prevzem družbe še ne bo končan.

Skupščina bo odločala tudi o novin nadzornikih, saj sedanjim 20. julija poteče mandat. Prav zaradi prevzema so zdaj predlagani le štirje od sedmih predstavnikov kapitala – Bachtiarj Djalil, Corinna Claudia Graf, Miha Košak ter Bernard Charles Pasquier, kar omogoča sklepčnost nadzornega sveta. O drugih treh imenih naj bi odločali na izredni skupščini po končanem prevzemu, trije kandidati razen Djalila pa so se zavezali tudi k odstopu, če bo prevzemnik pridobil več kot polovični delež, kar je tudi njegov cilj. Djalil je namreč predstavnik Kada, ki delnic zaradi strategije upravljanja državni naložb ne sme prodati.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine