Hisense že išče delavce za tovarno televizorjev

Tovarna naj bi začela proizvajati televizorje januarja 2021.
Fotografija: Prednost pri zaposlitvi v novi Hisensovi tovarni bodo imel delavci iz Gorenja. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Prednost pri zaposlitvi v novi Hisensovi tovarni bodo imel delavci iz Gorenja. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Ljubljana – Kitajska korporacija Hisense je že začela iskati delavce za novo tovarno televizorjev, ki naj bi januarja v okviru nove družbe Hisense Europe Electronic začela delovati v Velenju. »V prvi fazi bomo zaposlili 330 proizvodnih delavcev, upoštevajoč tudi strokovni kader pa bomo do januarja v novi tovarni odprli okrog 400 delovnih mest. Možnost za zaposlitev v novi tovarni TV-aparatov bomo najprej ponudili sodelavcem iz proizvodnih tovarn v Gorenju,« pojasnjujejo v Gorenju.

image_alt
Stavke v Gorenju ne bo


V novi tovarni naj bi proizvajali televizorje blagovne znamke Hisense za evropski trg. »V tovarni Hisense Europe Electronic, ki jo vzpostavljamo znotraj proizvodnega območja Gorenja v Velenju, v nekdanji proizvodni hali HZPA, bomo v prvi fazi na štirih proizvodnih linijah izdelali dva milijona televizijskih aparatov na leto, nato pa bomo zmogljivost in število linij v naslednjih fazah do leta 2023 povečevali skladno z zahtevami trga do proizvodne zmogljivosti skoraj štirih milijonov televizijskih aparatov na leto. Investicija v tehnološko opremo bo vredna sedem milijonov evrov,« napovedujejo v družbi.
 

Usposabljanje že sredi decembra


Zaposlitev bodo pri tem najprej ponudil zaposlenim v Gorenjevih tovarnah gospodinjskih aparatov, prav tako bodo del strokovnega kadra iskali v podjetjih Skupine Hisense Europe. Novozaposleni delavci v proizvodnji se bodo v novi tovarni začeli usposabljati 15. decembra.

»Ena od pomembnejših strategij podjetja Hisense je centraliziranje proizvodnih baz v Evropi, kar povečuje učinkovitost delovanja in posledično zmanjšuje stroške. Skupina Hisense je za center svojih evropskih poslovnih operacij izbrala Slovenijo, kjer je tudi sedež evropskega dela skupine, za svojo glavno proizvodno in razvojno lokacijo pa določila Velenje,« so sporočili iz Gorenja. To tudi pomeni, da bo Hisense proizvodnjo televizorjev iz Češke preselil v Slovenijo.

Neuradno je mogoče slišati, češ da Hisense proizvodnjo televizorjev v Velenju pogojuje s subvencijami za novo naložbo, kar bi lahko bilo zaradi ukinjanja proizvodnje na Češkem menda sporno glede evropskih pravil o državnih pomočeh. A v Gorenju odgovarjajo, da je državna pomoč dobrodošla, ni pa pogoj za novo tovarno.

Preberite še:

Komentarji: