Islandija in Hrvaška - novi oazi za najbogatejše?

Nova Zelandija je tujim bogatašem prepovedala nakupe nepremičnin. Sedaj se ozirajo proti Islandiji, Kanadi in - Hrvaški. 
Fotografija: Opatija bi lahko postala raj za bogataše. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Opatija bi lahko postala raj za bogataše. FOTO: Shutterstock

Nekateri denar zapravljajo za obleke, drugi kupujejo knjige in avtomobile. Tehnološki mogotec Peter Thiel je zapravljanje ponesel na povsem novo raven. Soustanovitelj PayPala je na milijone dolarjev zapravil za nakup nepremičnin na Novi Zelandiji, rajskem delu sveta, kjer so snemali (med drugim) tudi filmsko uspešnico Gospodar prstanov. 

Thielovo podjetje Palantir - mimogrede, tako se je v znameniti Tolkienovi trilogiji imenovala kristalna krogla - izdelujejo tehnologijo za obrambo, velik del posla naj bi opravili za ameriško vlado. Analitiki trdijo, da je nenadna Thielova navezanost na čudovito zeleno pokrajino otoka tam spodaj povezana tudi z omenjenim skrivnostnim poslovanjem. Poslovnež naj bi si v tujini tako urejeval izhod v sili, če bi se zahodni kapitalistični red slučajno sesedel sam vase. 

Kupovanja se je lotil na veliko. Leta 2015 je za 9,5 milijona ameriških dolarjev (osem milijonov evrov) kupil 193 hektarjev zemlje ob obali jezera Wanaka na Južnem otoku. Ker je tujcev, ki kupujejo novozelandsko zemljo, vedno več, so postali prebivalci nejevoljni. Vlada se je tako morala odzvati - avgusta je tujcem prepovedala nakupe posestev. Za Tiela je ta prepoved sicer brezpredmetna, saj je pred sedmimi leti dobil novozelandsko državljanstvo. 

Nepremičninski posrednik Jim Rohrstaff, ki se je na otok preselil iz ZDA, da bi bogatašem prodajal posestva, je glede prepovedi optimističen. Pravi, da bodo tujci pač prihajali iz Avstralije in Singapurja, ki sta izvzeta iz prepovedi. 

Jezero Wanaka na Novi Zelandiji. FOTO: Shutterstock
Jezero Wanaka na Novi Zelandiji. FOTO: Shutterstock


Kenija, a kaj, ko tam ni signala in interneta


Kaj bogataše (in paranoične, kot piše Financial Times) tako vleče na otok? Redka kombinacija stabilne vlade, dobrega vremena in kotičkov, kjer jih ne preganjajo paparaci in radovedne oči javnosti. In kam bodo odšli sedaj, ko so jim na otoku zaprta vrata?

Alasdair Pritchard pravi, da super bogataši že iščejo nove oaze za pobeg. »Eden od mojih klientov se je zagrel za Kenijo, a je potem ugotovil, da tam ni telefonskega signala, pa tudi internet ne dela.«

Tako se milijarderji počasi ozirajo na Islandijo. Politično stabilno država je na lestvici indeksa globalnega miru celo pred Novo Zelandijo. Prav tako je ena redkih poseljenih držav na svetu, ki ima proste veliko zemlje. Prav toplo sicer ni, povprečna zimska temperatura na Islandiji je okrog 1,9 stopinje Celzija, a posestvo z lastno geotermalno vrtino lahko samo pridobiva energijo. Kmetija s takšno vrtino na 40 hektarjih zemlje v Mosfellsbaerju, 25 minut vožnje iz prestolnice Reykjavik, je na primer na prodaj za 960.000 ameriških dolarjev (817.000 evrov). 

Islandske mrzle zime niso odvrnile najbogatejšega Britanca Jima Ratcliffa, ki je leta 2016 kupil 30.000 hektarjev zemlje na severovzhodu države. Menda naj bi se tam ukvarjal z ohranjanjem populacije atlantskega lososa. Ratcliff ni edini bogataš, ki kupuje islandsko zemljo. Kupci prihajajo iz cele Evrope, še posebej Danske in Švice, a islandska vlada je kljub vsemu malce v dvomih, kaj bodo kupci s temi posestvi počeli.

Do konca leta naj bi tako sledila novozelandskemu zgledu in prepovedala nakup zemlje tujcem. »Politiki o tem govorijo vsak teden. Omejitve pri nas so glede tega precej bolj ohlapne kot drugje po Evropi,« je dejal Ingolfur Gissurarson.

Za podjetniške guruje iz Silicijeve doline, ki si želijo zavetja bližje domu, bi bila lahko pravi naslov Kanada. Je redko poseljena in izjemno tehnološko usmerjena. »Posestva prodajam milijarderjem iz Silicijeve doline, Kitajske in Evrope,« pravi nepremičninski agent Herbert Ratch. »Njihova vizija je udobno življenje in Kanada jim to lahko ponudi, tudi z ne prevelikimi razdaljami med posameznimi večjimi mesti.«

Islandija bi lahko sledila novozelandskemu zgledu in tujcem prepovedala nakupe nepremičnin. FOTO: Shutterstock
Islandija bi lahko sledila novozelandskemu zgledu in tujcem prepovedala nakupe nepremičnin. FOTO: Shutterstock


Bo Hrvaška nova Nova Zelandija?


Ratch je leta 2013 prodal okrog 65.000 hektarjev zemlje, vključno s 70 jezeri, med Montrealom in Ottawo. Med kupci, ki so skupaj odšteli 38,5 milijona ameriških dolarjev (32,8 milijona evrov) je bil tudi nekdanji Googlov finančnik Patrick Pichette. Nepremičninski posrednik sedaj prodaja 851 hektarjev veliko posestvo vključno z jezerom. Lastnik je nekdanji prvak formule ena Jacquese Villeneuve

Preden razkrijemo, kako je v zgodbo vpletena Hrvaška, še nekaj besed o Novi Zelandiji. Eden od tehnoloških velikanov, lastnik podjetja Megaupload, Kim Dotcom, ima v teh dneh najbrž precejšen glavobol. Po več let trajajoči sodni bitki, v kateri se je želel izogniti izročitvi ZDA zaradi zdaj že zaprtega podjetja za izmenjavo podatkov, bo moral stopiti pred vrhovnega sodnika. Če bi se le (do časa) preselil na Hrvaško ... 

Balkanska država, kot piše Financial Times, je ena od tistih, ki nima pogodbe z ZDA o izročitvah državljanov. O lepotah naše sosede pa bi tudi lahko pisali na dolgo in široko. V Opatiji je tako na prodaj vila z osmimi spalnicami, tremi terasami in pogledom na morje. Za rezidenco v avstro ogrskem stilu v mirnem zavetju čudovitih palm bo moral kupec poseči precej globoko v žep. Vila namreč stane 3,95 milijona evrov.

Hrvaška z ZDA nima pogodbe o izročanju državljanov. FOTO: Shutterstock
Hrvaška z ZDA nima pogodbe o izročanju državljanov. FOTO: Shutterstock


Uporabni napotki za potencialne kupce:

Novozelandska prepoved o nakupu nepremičnin ne velja za državljane Avstralije in Singapurja. 

Nepremičninski posredniki svetujejo, da pred nakupom preverite, ali je na posestvu tudi soba za paniko. Dodatna gradnja vedno bolj priljubljene skrivnostne sobe vas bo stala še 20.000 dolarjev (17.000 evrov).

Cenik za tiste, ki ne vedo, kam z denarjem:

250.000 dolarjev (213.000 evrov) stane vozovnica za polet v vesolje s podjetjem Virgin Galactic. 

1,5 milijona dolarjev (1,28 milijona evrov) bo treba odšteti za pet hektarjev veliko posestvo s pogledom na jezero v Queenstownu na Novi Zelandiji. 

7,5 milijona ameriških dolarjev (6,39 milijona evrov) stane 1000 hektarjev veliko posestvo s petimi rezidencami na kanadskem podeželju. 

Komentarji: