Land Rover in Jaguar s tovarno na Slovaškem

Širitev britanskega podjetja v vzhodno Evropo, hkrati pa težave doma
Fotografija: Nova tovarna podjetja Jaguar Land Rover v Nitri na Slovaškem. Foto Jaguar Land Rover
Odpri galerijo
Nova tovarna podjetja Jaguar Land Rover v Nitri na Slovaškem. Foto Jaguar Land Rover

Britanski avtomobilski proizvajalec Jaguar Land Rover je ta teden tudi uradno odprl povsem novo tovarno v Nitri na Slovaškem, prvo svojo samostojno zunaj Velike Britanije. Podjetje ima sicer nekaj mešanih proizvodnih družb še na Kitajskem in v Braziliji, nekatere avtomobile (električni model jaguar i-pace) izdelujejo tudi pri Magni Steyr v Gradcu v Avstriji.

V novi tovarni v Nitri, v katero so po lastnih navedbah vložili 1,4 milijarde evrov, naj bi do leta 2020 dosegli letno proizvodnjo 100.000 avtomobilov (zmogljivost je 150.000), prvi model, ki bo zapeljal z zelo sodobnih in hitrih tekočih trakov, pa bo land rover discovery. Tovarna za zdaj zaposluje 1500 ljudi. V naslednji fazi jih bodo potrebovali še 850 in takrat bodo morda lahko dodali tudi drugo izmeno in morda še kak model.

Jaguar Land Rover je naslednja pomembna avtomobilska družba, ki je svoje proizvodne zmogljivosti vzpostavila na Slovaškem. Tam že delujejo Volkswagen, PSA Peugeot Citroën in Kia. Novica o odprtju tovarne na Slovaškem prihaja kot precejšnje nasprotje tistega, kar se dogaja v Veliki Britaniji, kjer je podjetje nedavno zmanjšalo proizvodnjo v tovarni v Solihullu (9000 zaposlenih), v začetku tega tedna pa so delo ustavili in bo tako ostalo še ves prihodnji teden. Razlog naj bi bil v manjšem povpraševanju na Kitajskem kot posledici trgovinskih napetosti.

Znano je, da je podjetje tako kot vse avtomobilske družbe v negotovosti, kako se bodo razpletla pogajanja o načinu odhoda Velike Britanije iz Evropske unije. Poleg tega je zanj neugoden trend zmanjševanja prodaje dizelskih avtomobilov, na katerih je doslej temeljila njegova ponudba.

Komentarji: