Lekova sestrična se iz Teksasa seli v Švico

Druga največja divizija Novartisa išče boljše poslovno okolje
Fotografija: Švica ponuja podjetjem izjemno stabilno poslovno okolje, kjer se davki spreminjajo zelo malo. Foto Reuters
Odpri galerijo
Švica ponuja podjetjem izjemno stabilno poslovno okolje, kjer se davki spreminjajo zelo malo. Foto Reuters

Proizvajalec aparatov in izdelkov okularne medicine Alcon bo svoj sedež prestavil v Ženevo, sporačajo iz Novartisa. To sicer ni zadnja postojanka druge največje divizije Novartisa.

Za razliko od nekaterih drugih ameriških družb pa razlog za napovedano selitev ni carinska vojna, ki jo sproža ameriški predsednik Donald Trump, ampak drugi, tudi davčni razlogi. Novartis (pod njegovim okriljem je tudi Lek, ki je del skupine proizvajalcev generičnih zdravil Sandoz) se je za menjavo sedeža odločil, ker Švica omogoča boljše poslovno in tudi davčno okolje podjetjem, ki veliko vlagajo v razvoj. Na novem sedežu bo delo dobilo okoli 700 uslužbencev, pravijo v Novartisu. V Teksasu bo ostala večina proizvodnje.


Pred delitvijo selitev


Novartis je sredi leta napovedal, da bo Alcon razdelil na dva dela. Dejavnost zdravil na recept področja okularne medicine bo prenesel nase, preostanek podjetja pa bo uvrstil na borzo. Nova borzna družba, se pravi osamosvojeni del Alcona, bo imela sedež v kantonu Fribourg. Alcon je v Švici že prisoten v Rotkreuzu in Schaffhausnu.

Leta 1946 ustanovljeni Alcon se je iz majhne farmacevtske družbe razvil v enega največjih ponudnikov oftamoloških kirurških naprav in kontaktnih leč na svetu. Novartis ga je prevzel leta 2011 za 52 milijard dolarjev, vendar pa mu kljub velikim naložbam ni uspelo ustaviti upadanja prihodkov.

Novartis, ki je s prihodom Vasa Narasimhana na čelo podjetja postavil novo strategijo, ki je osredotočena na izboljšanje učinkovitosti, medtem ko je bil prejšnji direktor bolj usmerjen v širitev.


Švica z nižanjem davkov nima težav


Švica podjetjem ponuja izjemno stabilno poslovno okolje, kjer se davki spreminjajo zelo malo. In če že, se večinoma nižajo. Analiza KPMG kaže, da so se davčne stopnje davka na dohodek pravnih oseb v zadnjem desetletju znižale v vseh švicarskih kantonih. Povprečna davčna stopnja davka na dohodek podjetij znaša 17,77 odstotka. Med posameznimi kantoni so sicer zelo velike razlike.

Ob selitvi Alcona pa je zanimivo, da ima najvišje davčne stopnje davka na dohodek pravnih oseb prav Ženeva. Seveda imajo podjetja v Švici še vrsto davčnih olajšav, ki jih lahko izkoristijo podjetja, ki veliko investirajo, zaposlujejo ...


Sandoz prodal Persen


Sandoz, član skupine Novartis, je blagovni znamki zdravil brez recepta Persen in Neopersen prodal ameriški družbi Alvogen, katere partner v Sloveniji je družba Apta Medica. V Leku pojasnjujejo, da je Sandoz odločitev za odprodajo omenjenih blagovnih znamk sprejel na podlagi strateškega pregleda nabora izdelkov, cene, ki jo je iztržil, pa ne razkrivajo. V Leku so dodali, da se bosta zdravili do nadaljnjega proizvajali v Novartisovi proizvodni mreži.

Komentarji: