Leti iz Ljubljane tudi v München, Helsinke, Madrid, Kijev, Tel Aviv

Fraport Slovenija predstavlja zimski vozni red in razkriva napovedi letenja za prihodnje poletje.
Fotografija: Španska Iberia je letos poskusno letela v Slovenijo, lete naj bi obnovili prihodnjo poletno sezono. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

 
Odpri galerijo
Španska Iberia je letos poskusno letela v Slovenijo, lete naj bi obnovili prihodnjo poletno sezono. FOTO: Uroš Hočevar/Delo  

Iz ljubljanskega letališča bo v zimskem voznem redu, ki nastopi konec meseca, mogoče potovati s 13 rednimi letalskimi prevozniki na 14 destinacij v 12 državah. V Fraportu Slovenija ob tem razkrivajo predvidene nove povezave v prihodnjem poletnem voznem redu.

V zimskem voznem redu, ki bo veljal od 31. oktobra do 26. marca prihodnje leto, se ponudba letov v primerjavi z lansko zimsko sezono občutno povečuje, pravijo v Fraportu Slovenija. Potniki bodo lahko potovali v Amsterdam (Transavia), Beograd (Air Serbia), Bruselj (sprva štirikrat na teden in z decembrom šestkrat na teden Brussels Airlines in Wizz Air dvakrat na teden na letališče Charleoi), Dubaj (Flydubai), Frankfurt (Lufthansa), Istanbul (Turkish Airlines), London (Easyjet in od sredine decembra Wizz Air), Moskvo (Aeroflot), Pariz (Air France), Podgorico (Air Montenegro), Varšavo (LOT) in Zürich (Swiss).

Flydubai je novi prevoznik pri nas. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Flydubai je novi prevoznik pri nas. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

Oktobra bodo presegli celoletne lanske številke

Septembra so na Brniku oskrbeli 65.133 potnikov, kar je dvakrat več kot isti mesec lani. »Ob prometno močnih zadnjih mesecih bomo tako v oktobru presegli skupno lanskoletno število oskrbljenih potnikov. Ob izboljševanju epidemiološke situacije in sproščanju omejitev pri prehajanju meja pričakujemo, da se bo močnejše povpraševanje po letih nadaljevalo do konca leta,« pravijo v Fraportu Slovenija, ki ga od začetka tega meseca vodi Babett Stapel.

Ta pravi, da napovedi letenja za zimsko sezono, pa tudi za prihodnje poletje, jasno kažejo, da je slovenski trg privlačen za letalski promet: »Na našem letališču smo tako lahko spet pozdravili vse prevoznike, ki so v zimskem voznem redu 2020 z prenehali leteti zaradi epidemije, veselili pa smo se tudi dobrodošlih novosti – prvič sta lete ponudila Iberia in Flydubai.«

image_alt
Od Zmaga Skobirja vodenje letališča prevzema Babett Stapel

V upravljavcu brniškega letališča pravijo, da so napovedi letenja za prihodnjo poletno sezono spodbudne – postregla naj bi z novostmi in na ljubljansko letališče vrnila nekaj povezav, ki so bile prekinjene zaradi epidemije. Povezavam v zimskem voznem redu naj bi se pridružile Transavia France z leti na pariško letališče Orly, Finnair z letenjem v Helsinke, Lufthansa v München, British Airways na London Heathrow, Easyjet na London Luton, Iberia v Madrid, Windrose v Kijev in Israir v Tel Aviv.

Za subvencijo devet prevoznikov

V ponedeljek se je iztekel tretji oziroma zadnji predvideni rok za prijavo letalskih prevoznikov za dodelitev dravne subvencije za lete v Slovenijo. Prijavilo se je devet prevoznikov, ki bo letelo v zimski sezoni, in sicer Turkish, Air Serbia, Lufthansa, Air France, LOT, Montenegro Airlines, Swiss, Brussels Airlines in Wizz Air.

Z ministrstva za gospodarstvo bodo o višini podpor poročali, ko bodo vloge pregledali. V prvih dveh odpiranjih skupaj so prevoznikom namenili 1,7 milijona evrov, od tega največ Lufthansi (689.490 evrov).

Na vprašanje, ali nameravajo ukrep podaljšati, so na ministrstvu odgovorili, da bodo ocenili učinke razpisa in se glede na aktualno stanje odločili o naslednjih korakih.

Preberite še:

Komentarji: