Liam Fox bo poskrbel za vstop Velike Britanije v WTO

Profil: Pred novimi pogajanji čaka ministra še veliko dela in usklajevanja.
Fotografija: Pogajanja lahko trajajo več let. FOTO Reuters
Odpri galerijo
Pogajanja lahko trajajo več let. FOTO Reuters

Britanski minister za mednarodno trgovino se bo moral sprijazniti s tem, da se proces dogovarjanja z WTO o neodvisnem članstvu Velike Britanije v tej mednarodni organizaciji lahko zavleče za več let.

Britanski politik Liam Fox je po izobrazbi zdravnik, ki je kmalu po študiju vstopil v politiko in v devetdesetih letih prejšnjega stoletja postal poslanec v britanskem parlamentu. Kot član konservativne stranke je leta 2010 postal minister za obrambo v vladi premiera Davida Camerona, pred dvema letoma pa je po britanskem referendumu o izstopu Velike Britanije iz Evropske unije zasedel položaj britanskega ministra za mednarodno trgovino. Ministrstvo je ustanovila premierka Theresa May takoj po referendumu o brexitu, minister Fox pa je kot vodja ministrstva odgovoren za sklepanje novih trgovinskih sporazumov Velike Britanije z drugimi državami, s katerimi bo Velika Britanija trgovala samostojno, potem ko bo izstopila iz Evropske unije.

Fox bo moral poskrbeti za sklenitev novega dogovora s Svetovno trgovinsko organizacijo (WTO), v kateri je Velika Britanija sicer že članica, vendar je njeno članstvo povezano s članstvom EU, ki pravzaprav zastopa Veliko Britanijo v WTO, zato se bo morala Velika Britanija po izstopu iz EU ločeno dogovoriti o neodvisnem članstvu v WTO pod drugačnimi pogoji. Pred nekaj meseci sta Velika Britanija in EU zato formalno obvestili WTO o britanskem izstopu iz skupne evropske zveze in Fox je takrat upal, da mu bo uspelo po hitrem postopku dopolniti dokumente, ki urejajo članstvo Velike Britanije v WTO, ter pravzaprav samo prenesti besedilo iz sporazuma med EU in WTO v novi dogovor, ki bi ga sklenili Velika Britanija in WTO.

Toda konec oktobra so nekatere članice WTO, ki so imele na voljo tri mesece časa za ugovor, sporočile, da nasprotujejo takšnemu hitremu postopku. Fox ni javno povedal, katere članice so to storile, vendar bo zdaj prisiljen spreminjati dogovor, ki ga bosta sklenili Velika Britanija in WTO, preostale članice WTO pa se bodo lahko pogajale z Londonom in določale nove pogoje, in če London ne bo pripravljen popuščati, bi preostale članice lahko sprožile trgovinske spore. Med nekaterimi zagovorniki brexita v Veliki Britaniji je bilo do zdaj večkrat slišati trditve, da Velika Britanija lahko zapusti EU, ne da bi se ji bilo treba o tem dokončno dogovoriti z EU, saj bi lahko trgovala s preostalim svetom pod pogoji, določenimi v sporazumu z WTO. Zdaj se bodo morali tudi takšni podporniki brexita sprijazniti s tem, da bi proces dogovarjanja z WTO lahko trajal več let, Foxa pa zato čaka še zelo veliko dela in usklajevanja med napornimi pogajanji.

Več iz te teme:

Komentarji: