Ljubljanska borza v rdečem zaradi dividend

Kdo danes kupi delnice zavarovalnic, letos ne bo več dobil dividend
Fotografija: Ljubljanska borza FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Ljubljanska borza FOTO: Blaž Samec/Delo

Začetek borznega dneva na Ljubljanski borzi je zaznamoval opazen padec tečajev delnic Zavarovalnice Triglav in Save Re. Delnice največje zavarovalnice so se takoj po začetku trgovanja pocenile za skoraj sedem odstotkov, cena delnic druge največje zavarovalnice v Sloveniji pa se je znižala za dva odstotka.

Osrednji borzni indeks Sbitop je pol ure po začetku borznega dneva dobrega pol odstotka nižje kot včeraj.

Vzrok padca ni povezan s poslovanjem ali naravnimi katastrofami. Družbi bosta ta teden izplačali dividende. Vlagatelji, ki so včeraj kupovali delnice, bodo prejeli tudi dividendo, kdor delnice kupuje danes, pa letošnjih dividend ne bo prejel. Podobno se je že včeraj zgodilo tudi z delnicami Cinkarne Celje, ki so se zaradi izplačila dividend pocenile za dobrih sedem odstotkov.

Zavarovalnica Triglav bo ta teden vlagateljem izplačala 2,50 evra bruto dividende na delnico, Sava Re pa 0,80 evra bruto dividende na delnico.

Opozarjamo še na presečne datume drugih družb, ki so že izpeljale skupščino delničarjev. Z delnicami Telekoma Slovenije (sprejeta dividenda znaša 14,30 evra bruto) bo prvi trgovalni dan brez upravičenja do dividend 6. julij. Z delnicami Petrola (16 evrov bruto) se bo brez dividend trgovalo 8. avgusta.

Skupščina Luke Koper bo 29. junija. Po sedanjem predlogu bo prvi trgovalni dan brez upravičenja do dividende 29. avgust. Krka bo skupščino izpeljala 5. julija. Sedanji predlog pa predvideva, da bo prvi dan trgovanja brez dividende 17. julij.

Komentarji: