Microsoft bo odpustil 10.000 zaposlenih

Odpuščanja so v Microsoftu napovedovali že lani, a so bile številke precej nižje. Oktobra so govorili o manj kot tisoč zaposlenih.
Fotografija: Skupni stroški odpuščanj bodo po navedbah Microsofta dosegli 1,2 milijarde dolarjev (1,11 milijarde evrov). FOTO: Saul Loeb/AFP
Odpri galerijo
Skupni stroški odpuščanj bodo po navedbah Microsofta dosegli 1,2 milijarde dolarjev (1,11 milijarde evrov). FOTO: Saul Loeb/AFP

Ameriški tehnološki velikan Microsoft bo v prihodnjih mesecih odpustil skupno 10.000 zaposlenih, poroča francoska tiskovna agencija AFP, ki se sklicuje na Microsoftov dokument za regulatorje. Razloga naj bi bila »odziv na makroekonomske razmere in spreminjajoče se prioritete strank«.

Odpuščanja so v Microsoftu napovedovali že lani, a so bile številke precej nižje. Oktobra so govorili o manj kot tisoč zaposlenih. Prvi mož tehnološkega velikana Satya Nadella je v nedavnem pismu zaposlenim tudi napovedal, da bodo ne glede na razvoj dogodkov v »ključnih sektorjih« še naprej zaposlovali.

Višek delovne sile tudi posledica obsežnega zaposlovanja v času pandemije

Skupni stroški odpuščanj bodo po navedbah Microsofta dosegli 1,2 milijarde dolarjev (1,11 milijarde evrov).

Takšno odpuščanje bi po navedbah AFP pomenilo, da bo Microsoft ostal brez skoraj petih odstotkov zaposlenih. Kot ocenjujejo analitiki, je višek delovne sile tudi posledica obsežnega zaposlovanja v času pandemije covida-19, ko je množičen prehod na delo od doma povečal povpraševanje po strojni in programski opremi.

Zaradi zniževanja prihodkov kot posledice varčevanja podjetij ob naraščanju stroškov bi lahko po ocenah analitikov odpuščala tudi nekatera druga podjetja. V minulih tednih so to med drugim že napovedali pri Twitterju, spletnem trgovcu Amazonu, v družbi za razvoj programske opreme Salesforce in v Googlovi krovni družbi Alphabet.

Komentarji: