Ministrstvo pozvalo k prijavi škode, ki jo je povzročilo petkovo neurje

Gospodarsko ministrstvo je pozvalo k prijavi škode, ki jo je 8. junija povzročilo neurje. 
Objavljeno
13. junij 2018 17.33
Posodobljeno
13. junij 2018 17.41
Vrtec Čardak v Črnomlju ima uničeno streho. FOTO: Simona Fajfar
Anja Intihar
Anja Intihar
Ljubljana - Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je gospodarske družbe, samostojne podjetnike, posameznike, zavode in zadruge, ki so 8. junija utrpeli škodo v močnem neurju s poplavami, pozvalo, naj do 27. junija prijavijo oceno škode. Prijavijo lahko škodo na strojih, opremi, zalogah in pri izpadu prihodka.

Kot so danes sporočili z ministrstva, se ocenjevanje neposredne škode v gospodarstvu začenja z zbiranjem vlog oškodovancev v občinah Dobrna, Mozirje, Prebold, Podčetrtek, Rečica ob Savinji, Rogatec, Šentjur, Šoštanj, Šmarje pri Jelšah, Tabor, Velenje, Vojnik, Zreče, Apače, Dobrovnik, Kobilje, Ljutomer, Razkrižje, Šalovci, Velika Polana, Veržej, Črnomelj, Semič, Goriščnica, Majšperk, Ormož in Zavrč.

Skladno s shemo državnih pomoči so iz tega izločena podjetja iz sektorjev ribištva in ribogojstva ter podjetja, dejavna na področju proizvodnje, predelave in trženja kmetijskih proizvodov in iz dela gozdarskega sektorja, so spomnili.

Oceno škode morajo oškodovanci poslati na ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, in sicer na naslov Trubarjeva ulica 11, 2000 Maribor z oznako Poplave 2018 ali na e-naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

Ministrstvo bo morebitne nadaljnje ukrepe odprave posledic škode izvajalo le v primeru zagotovitve finančnih sredstev v državnem proračunu.


Neurje je najbolj prizadelo občino Črnomelj. Tam je škoda po trenutno ocenjenih podatkih dosegla 18,5 milijona evrov. Na stanovanjskih objektih je presegla šest milijonov evrov, na gospodarskih skoraj štiri milijone, na industrijskih 6,5 milijona evrov, na javnih zavodih nekaj več kot 1,2 milijona evrov in na objektih kulturne dediščine 100.000 evrov.