Naftne družbe zaklepajo cene za prihodnja leta

Surovine: cene nafte ostajajo na najvišjih vrednostih v zadnjih treh letih
Fotografija: Infografika Delo
Odpri galerijo
Infografika Delo

Zaklepanje prodajnih cen oziroma zavarovanje pozicij »hedging« zmanjša tveganja, ki so povezana z volatilnimi cenami na trgu. Zavarovalne pogodbe se na terminskem trgu zaklenejo po vnaprej znani ceni, s tem se zavarujejo prihodnje prodajne cene in lažje načrtujejo količine.

Ameriške naftne družbe v zadnjem obdobju prodajajo terminske pogodbe za tri leta naprej, kar je znamenje, da jim trenutne cene nafte odgovarjajo, mogoče celo, da se približujemo vrhu. Trgovanje na dolgoročnih krivuljah vse do leta 2021 se je v zadnjih tednih občutno povečalo, pri tem pa so cene nafte dosegle najvišje vrednosti v zadnjih treh letih.

Največ terminskih pogodb so sklenile družbe iz največjega naftnega polja v ZDA Permian, ki so zavarovale za kar štirikrat več pozicij v drugem kvartalu kot v prvem letošnjega leta.

Pogodba za dobavo ameriške nafte WTI za prihodnji mesec zdaj kotira tik pod 70 dolarji, za naslednje leto kotira dva dolarja nižje, za leto 2020 pa že pet dolarjev nižje. Seveda takšno varovanje pozicij ni poceni, prinaša pa tudi oportunitetne izgube ob nadaljnji rasti cene soda nafte. To smo videli pri kar nekaj ameriških naftnih družbah, saj so objavili slabše rezultate od pričakovanih. Samo 45 odstotkov družb je v drugem kvartalu letos objavilo boljše rezultate od pričakovanih, pri čemer je, za primerjavo, ta odstotek pri družbah iz indeksa S&P 500 kar 81 odstotkov.

Energetske družbe so precej bolj konservativne, kar je glede na dogajanje s cenami nafte v zadnjih petih letih povsem razumljivo, zato so pripravljene zavarovati svoje pozicije tudi po pet dolarjev nižjih cenah. Drugačna slika je pri upravljavcih hedge skladov, ki so imeli v preteklem tednu izrazito dolge pozicije na soda nafte WTI in brent, kar pomeni, da pričakujejo še višje cene. Zaloge nafte pa še naprej vztrajno padajo.

Komentarji: