Nemška izvozna pričakovanja vse bolj črnogleda

Na septembrsko poslabšanje je vplivala zaostritev razmer na Bližnjem vzhodu, na udaru tudi paradna elektroindustrija, kjer so obeti najslabši po letu 2009.
Fotografija: Optimizem med nemškimi izvozniki še naprej plahni, v elektroindustriji so pričakovanja najnižja po letu 2009, ugotavlja inštitut Ifo. Foto AFP
Odpri galerijo
Optimizem med nemškimi izvozniki še naprej plahni, v elektroindustriji so pričakovanja najnižja po letu 2009, ugotavlja inštitut Ifo. Foto AFP

Ljubljana – Razpoloženje med nemškimi industrijskimi izvozniki je vse bolj pesimistično. Septembra je kazalnik izvoznih pričakovanj, ki ga objavlja münchenski inštitut Ifo, zdrknil navzdol na minus 5,2 točke, eden od vzrokov za to pa je tudi povečanje napetosti na Bližnjem vzhodu, ki vpliva na razmere v močni kemični in gumarski industriji.

Raziskava, ki temelji na mesečnih poročilih 2300 nemških podjetij, kaže, da se zaradi razmer po svetu slabšajo izvozni obeti tudi v paradni nemški elektroindustriji, kjer so pričakovanja najslabša po kriznem letu 2009. Septembra je bilo med nemškimi izvozniki razpoloženje nekoliko boljše le v industriji tekstila in pijač, ugotavljajo analitiki Ifa. Izvozna pričakovanja v nemški industriji sicer trendno padajo že od konca leta 2017.

Komentarji: