Novartis presenetil vlagatelje s skokom dobička

Švicarski velikan, ki ima tudi hčerinsko družbo v Sloveniji, po dobrem začetku viša letošnje načrte.
Fotografija: FOTO: Arnd Wiegmann/Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Arnd Wiegmann/Reuters

Skupina Novartis, ki ima v Sloveniji istoimensko družbo z okoli 3700 zaposlenimi, po dobrem prvem četrtletju popravlja letošnje načrte. Eden največji farmacevtov na svetu je v prvem četrtletju dobiček medletno povečal za kar četrtino, tako da je dosegel 2,69 milijarde dolarjev (2,5 milijarde evrov). 

Novartis po dobrem prvem četrtletju pričakuje, da bo letos ustvaril okoli desetodstotno rast prihodkov od prodaje in od desetodstotno do 15-odstotno rast dobička iz tekočega poslovanja. Ta se je sicer v prvih treh mesecih medletno povečal za 22 odstotkov in dosegel 4,5 milijarde dolarjev (4,2 milijarde evrov). Ob napovedi je sicer pripomnil, da bo načrt dosežen, če se pri dveh pomembnih zdravilih, zdravilu za zdravljenje srčnega popuščanja in zdravilu za zdravljenje slabokrvnosti ne bo pojavil generični nadomestek.

Novartis je sicer lani ustvaril 45,4 milijarde dolarjev (42,5 milijarde evrov) prihodkov od prodaje, skoraj 9,8 milijarde dolarjev (9,1 milijarde evrov) dobička iz poslovanja in 8,6 milijarde dolarjev (osem milijard evrov) čistega dobička.

Švicarski farmacevt je v prvih treh mesecih letos ustvaril 11,8 milijarde dolarjev (11,1 milijarde evrov) prihodkov od prodaje, kar je desetino več kot v istem obdobju lani. Kar šestino prihodkov je ustvaril s prodajo zdravila za zdravljenje srčnega popuščanja Entresto. Prihodki od prodaje tega zdravila so se povečali za 36 odstotkov. Za četrtino je povečal tudi prodajo zdravila za zdravljenje luskavice Cosentyx, s katerim je ustvaril 11 odstotkov vseh prihodkov. Močno, za kar 66 odstotkov so se povečali prihodki od prodaje zdravila za zdravljenje multiple skleroze Kesimpta, ki je postal tretji najbolj prodajani izdelek Novartisa. Z desetimi najbolj prodajanimi izdelki je sicer Novartis ustvaril 60 odstotkov prihodkov od prodaje.

Presenetljivo dober začetek leta je razveselil vlagatelje, saj se je cena delnic Novartisa po objavi rezultatov povzpela za več kot štiri odstotke. Delnice Novartisa so dosegle največji skok tečaja med družbami, ki sestavljajo indeks švicarske borze SMI. Ta se je povzpel za 1,6 odstotka, pri čemer so le delnice logista Kuehne + Nagel izgubile vrednost. Za primerjavo, delnice Sandoza, ki je v Sloveniji lastnik Leka, so se podražile za pol odstotka.

Italijan na čelo upravnega odbora

Novartis bo prihodnje leto preoblikoval upravni odbor. Predsednik odbora, ki je odgovoren za pripravo smernic, strategije, organizacijo in administracijo švicarske skupine, bo januarja prihodnje leto postal Italijan Giovanni Caforio, če bodo predlog družbe na skupščini potrdili delničarji. Dosedanji predsednik Jörg Reinhardt se bo, po 12 letih v vodstvu nadzornega odbora, prihodnje leto upokojil. Caforio v Novartis prihaja iz ameriškega farmacevta Bristol Myers Squibb, ki ga je vodil od leta 2015 do novembra lani. V vodstvu družbe je sicer nato zaradi primopredaje poslov ostal do letošnjega marca.

Predsednik uprave Novartisa je od leta 2017 Američan indijskega rodu Vasant Narasimhan. Pod njegovim vodstvom švicarski velikan izvaja obsežno reorganizacijo, ki vključuje tudi izločitev neosnovnih dejavnosti. Za Slovenijo je najpomembnejša lanska oddelitev dejavnosti generičnih zdravil na Sandoz. Novartis je namreč v Sandoz oddelil okoli šestino dejavnosti skupine, toda v Sloveniji je bil učinek precej bolj opazen, saj se je družba v Sloveniji tako rekoč prepolovila na dve skoraj enako veliki. Obe družbi, tako Lek, ki je pod okriljem Sandoza, kot Novartis, ki je hčerinska družba švicarskega Novartisa, sta ob delitvi začrtali obsežne naložbe. Novartis je zgolj lani v Sloveniji izvedel za 245 milijonov evrov naložb.

Preberite še:

Komentarji: