O korupciji je treba govoriti jasno in glasno

Jutri se začenja mednarodni teden ozaveščanja o prevarah, letos tretjič po vrsti.
Fotografija: Letos bo posebna pozornost Mednarodnega tedna ozaveščanja o prevarah veljala študentom in njihovemu dojemanju koruptivnosti. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Letos bo posebna pozornost Mednarodnega tedna ozaveščanja o prevarah veljala študentom in njihovemu dojemanju koruptivnosti. FOTO: Leon Vidic/Delo

Ljubljana – Prihodnji teden bo spet v znamenju boja proti finančnemu kriminalu in prevaram. Deloitte Slovenija namreč že tretje leto zapored organizira Mednarodni teden ozaveščanja o prevarah. Tako se bo v Ljubljani od 16. do 20. novembra zvrstila množica virtualnih dogodkov, na katerih bodo priznani strokovnjaki in organizacijski partnerji  z različnih področij odpirali teme, ki so tesno povezane s potencialno koruptivnim vedenjem.

Krog sodelujočih deležnikov se iz leta v leto širi. Letos so to: Združenje preizkušenih preiskovalcev prevar - ACFE Slovenija, Slovenski državni holding, Računsko sodišče Republike Slovenije, Komisija za preprečevanje korupcije, Združenje nadzornikov Slovenije, Združenje bank Slovenije, Gospodarska zbornica Slovenije, Transparency International Slovenia - Društvo Integriteta, SBC – Klub Slovenskih podjetnikov, Združenje IIA – Slovenski inštitut, Tax-Fin-Lex, Ekonomska fakulteta Univerze v Ljubljani, Pravna fakulteta Univerze v Ljubljani, Fakulteta za družbene vede Univerze v Ljubljani, Fakulteta za varnostne vede Univerze v Mariboru, Visoka šola za računovodstvo in finance ter Delo.

image_alt
Ne smemo dopustiti, da se korupcija splača


Dogodek poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika države Boruta Pahorja, pobudo pa so podprli tudi ministrstvo za javno upravo, Kapitalska družba, Evropska banka za obnovo in razvoj ter Evropska investicijska banka.

Po besedah vodilnega partnerja v Deloittu Yurija Sidorovicha »prevare so in ostajajo globalni problem, do njih je treba imeti ničelno toleranco in jih razkrivati«. Letos bo posebna pozornost namenjena študentom. V Deloittu so želeli izvedeti, kako slovenski študentje dojemajo prevare in korupcijo, kakšni so njihovi kriteriji, kaj štejejo kot koruptivno vedenje. Zato so spomladi med njimi spet opravili anketo, katere izsledke in primerjavo z lanskimi bodo predstavili na jutrišnji otvoritveni slovesnosti.

Obeta se tudi zanimiva primerjava o zaznavi korupcije in prevar v treh državah, Sloveniji, Hrvaški in BiH. Letos se dogodek, ki je lani potekal hkrati v teh treh državah, širi tudi v Srbiji, Črni gori ter Severni Makedoniji.

Na osrednjem dogodku, ki bo v sredo, 18. novembra, pa bodo med drugim gostili nekdanjega prvaka Merkurja Bineta Kordeža. Sandra Damijan se bo z njim pogovarjala o spregledani komponenti prevar. Panel z naslovom »Impotenca regulatorjev v službi sistemske korupcije« pa bo vodil Marcel Štefančič, ki bo s svojimi gosti spregovoril o tej pereči problematiki.

Komentarji: