Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Odrešilna odločba Banke Slovenije za NKBM

Pranje denarja V banki sedaj namesto enega kar osem zaposlenih bdi nad zakonitostjo poslovanja
NKBM Foto Tadej Regent/Delo
NKBM Foto Tadej Regent/Delo
Peter Rak
9. 7. 2018 | 16:00
9. 7. 2018 | 18:12
3:34
MARIBOR - »NKBM je prejela odločbo Banke Slovenije, da je izvršila vse ukrepe iz odredbe, kar pomeni, da je področje preprečevanja pranja denarja (PPDFT) urejeno in skladno z zakonodajo«, je včeraj dejal podpredsednik uprave Jon Locke, odgovoren za obvladovanje tveganje.
Peter Rak
Zadeva se nanaša na odločitev Banke Slovenije, da NKBM vzame pod drobnogled zaradi pomanjkljivosti pri uveljavljanju mehanizmov za preprečevanja pranja denarja v zadnjih štirih letih. Med drugimi so se v medijih pojavile navedbe, da naj bi mariborsko banko za pranje denarja, pridobljenega iz nezakonitih poslov, uporabljali različni italijanski državljani, prav tako naj bi se nekateri s sumljivimi transakcijami skušali izogniti plačilu davkov v Italiji. Sporni naj bi bili tudi nekateri posli Dijane Đuđić iz Republike Srbske, ki je v sorazmerno kratkem času dvignila okoli dva milijona evrov, denar pa nja bi bil sumljivega izvora.
Locke je včeraj dejal, da obvladovanje tveganj, skladnost in postopki prepreèevanja pranja denarja ostajajo izjemno pomembni za upravo, nadzorni svet in lastnike. Banka Slovenije je uspešno izvedene postopke potrdila, v banki pa bodo »še naprej vzpostavljali visoke standarde, ki smo si jih postavili«. Po njegovih besedah je banka poleg uspešno izvedenih popravljalnih ukrepov, lani sprejela tudi politiko poznavanja strank oziroma tako imenovano CAP – Client acceptance policy. »Banka želi poslovati z osebami, kjer lahko vzpostavimo komercialen, trajen in vzajemno koristen poslovni odnos. Smo finančna institucija in nudimo storitve tistim posameznikom in podjetjem, ki imajo svoje prihodke ter poslovne ali osebne dejavnosti vezane na Slovenijo in lahko to navezanost na Slovenijo tudi pojasnijo, ne glede na državljanstvo. Odločili smo se, da posameznikom in podjetjem, ki ne morejo izkazati oziroma nimajo te navezanosti, storitev ne nudimo,« je dodal Locke.
Tanja Remškar, direktorica Službe za preprečevanja pranja denarja in financiranje terorizma, je dejala, da je NKBM v zadnjih letih »veliko časa, energije in truda namenila prenovi informacijske tehnologije«. podpore. Nadgradili so sisteme za odpravljanje tveganj povezane z omejevalnimi ukrepi, izboljšali transakcijski monitoring, ki ga banka izvaja pri stranki ter uvedla sistem za prepoznavanje strank, ki predstavljajo potencialno tveganje z vidika politične izpostavljenosti. Veliko truda so vložili v področje internega izobraževanja vseh zaposlenih s področja preprečevanja pranja denarja, prav tako so zaposlili dodatne ljudi. Še pred dvema letoma je na področju preprečevanja pranja denarja delala le ena oseba, sedaj jih je osem.
V NKBM pa tudi včeraj niso pojasnili ali so zoper katerega od uslužbencev banke zaradi spornega poslovanja podali kazensko ovadbo oziroma ali je kdo od zaposlenih zaradi tovrstnih prestopkov ali potencialnih nedoslednosti ostal brez službe. Inšpektorji Banke Slovenije so sicer nepravilnosti odkrili že pred štirimi leti, temu je sledila tudi izdaja omejevalne odločbe, Locke pa je dejal, da Nova KBM trenutno nima nobenih omejitev pri poslovanju oziroma morebitni širitvi.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine