OECD nam napoveduje izboljšanje v drugi polovici 2021

Slovenski BDP bo letos upadel za 7,5, prihodnje leto pa naj bi porasel za 3,4 odstotka, še naprej bo potrebna državna podpora pri plačah, zlasti v turizmu.
Fotografija: OECD, ki ga vodi Angel Gurria, nam za letos napoveduje 7,5-odstotni gospodarski padec. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
OECD, ki ga vodi Angel Gurria, nam za letos napoveduje 7,5-odstotni gospodarski padec. FOTO: Jure Eržen/Delo

Ljubljana – Slovenski BDP bo letos upadel za 7,5 odstotka, prihodnje leto pa naj bi porasel za 3,4 odstotka, pri čemer je pričakovati, da bodo učinki pandemije vplivali na gospodarsko dejavnost še vsaj do konca prvega polletja 2021, napoveduje Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) v svoji najnovejši napovedi. 

OECD izpostavlja velike negotovosti in napoveduje, da bodo v drugi polovici 2021 in v 2022 gospodarstvo poganjali predvsem naložbe in izvoz, zahvaljujoč večjemu povpraševanju v naših glavnih trgovinskih partnericah, pozitivne učinke pa naj bi imeli izboljšanje epidemiološke situacije in povečanje zaupanja gospodinjstev zaradi cepljenja, svoje naj bi prispevali tudi spodbujevalni ukrepi EU. 

Organizacija, ki jo vodi Angel Gurria, nam priporoča še ciljane sektorske ukrepe, ki bodo verjetno potrebni zaradi sporadičnih izbruhov virusa v času, ko še ne bo dosežena imunost; s tem naj bi preprečili tudi negativne dolgoročne posledice na gospodarstvo. Pri tem še ugotavlja, da bo še naprej potrebno subvencioniranje plač v turizmu in nekaterih drugih sektorjih.

OECD je sicer junija za Slovenijo pripravil dva gospodarska scenarija. Prvi je predvidel en val epidemije s 7,8-odstotnim padcem BDP in nato razmeroma dinamično, 4,5-odstotno gospodarsko rast v letu 2021, drugi pa je predpostavil jesenski drugi val epidemije z 9,1-odstotnim padcem BDP v letu 2020, ki bi mu sledila počasna, le 1,5-odstotna rast v prihodnjem letu.  

Preberite še:

Komentarji: