Pet kandidatur za mesto viceguvernerja Banke Slovenije

Na poziv predsednika države so se prijavili Mejra Festić, Jana Benčina Henigman, Matjaž Noč, Marko Pahor in Alenka Plut.
Fotografija: Za prosto mesto viceguvernerja Banke Slovenije se je prijavilo pet ljudi. FOTO: Črt Piksi/Delo
Odpri galerijo
Za prosto mesto viceguvernerja Banke Slovenije se je prijavilo pet ljudi. FOTO: Črt Piksi/Delo

Na javni poziv predsednika republike za zbiranje predlogov možnih kandidatov za prosto mesto viceguvernerja Banke Slovenije je v predvidenem roku prispelo pet predlogov kandidatur, so sporočili iz Pahorjevega urada. Kandidirajo Mejra Festić, Jana Benčina Henigman, Matjaž Noč, Marko Pahor in Alenka Plut.

Po že ustaljeni proceduri bo predsednik prejete kandidature preučil in opravil posvetovanja z vodji poslanskih skupin. Predsednik države kandidata izbere izmed prijavljenih možnih kandidatov na javni poziv, lahko pa predlaga tudi druge kandidate. Po posredovanju predloga kandidature državnemu zboru v imenovanje je predvidena javna predstavitev predlaganega kandidata.

Državni zbor o kandidatu glasuje najkasneje v roku 30 dni po prejemu predloga, glasovanje je tajno, kandidat je izvoljen, če zanj glasuje večina, torej vsaj 46 poslancev. Na položaju viceguvernerja bo zamenjal Jožefa Bradeška, ki mu mandat poteče konec februarja prihodnje leto.

Pri viceguvernerjih BS bo to že tretja menjava v zadnjem času, po julijski izvolitvi Milana M. Cvikla in predlagani kandidaturi Primoža Dolenca, o kateri bodo poslanci predvidoma odločali prihodnji teden.  

Preberite še:

Komentarji: