Postali največji proizvajalec tehničnih plinov

Podjetje Messer Slovenija: Za novo kisikarno v Škofji Loki so namenili 20 milijonov evrov - Do 20 novih zaposlitev
Fotografija: V Škofji Loki bodo izdelovali tehnične pline. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
V Škofji Loki bodo izdelovali tehnične pline. FOTO: Jure Eržen/Delo

Škofja Loka - Podjetje Messer Slovenija je danes uradno predstavilo novo investicijo, 20 milijonov evrov vredno kisikarno v Škofji Loki. S tem je podjetje postalo proizvajalec tehničnih plinov, ki jih je doslej uvažalo, je dejal generalni direktor Messer Slovenija Valentin Ilievski.
Investicijo so financirali iz lastnih sredstev, je povedal Ilievski, ki ni želel razkriti za koliko se bodo predvidoma povišali prihodki podjetja zaradi nove naložbe. Za družbo Messer Slovenija, ki ima sedež v Rušah, je po njegovih besedah letošnje leto eno najpomembnejših let v 25-letni zgodovini podjetja, saj so na skoraj en hektar velikem zemljišču uredili novo kisikarno.

Največji proizvajalec tehničnih plinov

V Sloveniji ima podjetje Messer Slovenija za zdaj okoli 45-odstotni tržni delež in kot se je pohvalil Ilievski, zdaj z naložbo postajajo največji proizvajalec tehničnih plinov v Sloveniji; hkrati bodo tehnične pline tudi izvažali v sosednje države. V zadnjih letih so letno ustvarili za okoli 20 milijonov evrov prihodkov, pri čemer so zaposlovali 110 delavcev, z naložbo v Škofji Loki pa se bo število povečalo najprej za deset delavcev, kasneje bo v Škofji Loki delalo skupaj 20 delavcev.
Projekt so, kot je pojasnil podpredsednik skupine Messer za jugovzhodno Evropo Ernst Bode, začeli pripravljati že leta 2011. "Ob pogledu nazaj pozabimo na zapletene administrativne postopke in zelo zahtevne urbanistične zahteve, visoke cene zemljišč, včasih celo preveč zaskrbljene sosede, dolge dneve čakanja na razna dovoljenja in neskončne zamude brez očitnega razloga," je dejal Ernst Bode.
Skupina Messer, katere del predstavlja tudi podjetje v Sloveniji, proizvaja in dobavlja kisik, dušik, argon, ogljikov dioksid, vodik, helij, varilne zaščitne pline, posebne pline, medicinske pline in različne mešanice. Plini se uporabljajo v predelavi jekla in kovin, kemijski, živilski in farmacevtski industriji, avtomobilski industriji in elektroniki, medicini. V skupini Messer je zaposlenih več kot 4000 delavcev v 33 državah. V Sloveniji imajo 3500 kupcev tehničnih plinov.

Nova naložba v Črnučah

V Messerju bodo še naprej vlagali v razvoj in širili svoje proizvodne kapacitete, je navzočim na otvoritvi povedal glavni direktor skupine Messer Stefan Messer in napovedal, da bodo tudi v prihodnje zagotavljali zanesljivo in neodvisno storitev za svoje poslovne partnerje.
Podjetje Messer Slovenija zdaj pridobiva dokumentacijo in dovoljenja za novo naložbo, polnilnico in logistični center v Črnučah v Ljubljani, kjer imajo tudi proizvodne obrate. Naložba bo vredna okoli dva milijona evrov, je povedal Ilievski.

Komentarji: