Premogovnik Velenje bo uvozil za okoli 50 milijonov evrov premoga

Koliko premoga bodo dobili za omenjeno ceno v premogovniku niso razkrili. Premogovnik v zadnjem obdobju ne uspe zagotavljati dovolj premoga za delovanje.
Fotografija: FOTO: Dejan Javornik/Slovenske novice
Odpri galerijo
FOTO: Dejan Javornik/Slovenske novice

Premogovnik Velenje je s švicarskim trgovcem Petraco Oil Company iz Lugana sklenil dve pogodbi za uvoz indonezijskega premoga. Okvirna vrednost prve pogodbe brez davka znaša 42,5 milijona dolarjev (40,96 milijona evrov), vrednost druge pogodbe pa je 7,9 milijona dolarjev (7,61 milijona evrov), so za STA povedali v Premogovniku Velenje.

Podatka o tem, koliko premoga bodo dobili za omenjeno ceno, v premogovniku niso razkrili. So pa dodali, da potekajo pogovori za dodatne dobave energenta z dobavitelji z območja Balkana in vzhodne Evrope.

Zaradi varčevanja s premogom je trenutno zaustavljen šesti blok Termoelektrarne Šoštanj (Teš). Zaustavitev bo trajala vsaj do konca meseca. Šoštanjsko termoelektrarno so začasno izklopili iz omrežja 14. oktobra, da bi premog privarčevali za zimske mesece, ko bodo potrebe po elektriki večje in bo njen uvoz predvidoma dražji kot zdaj.

Velenjski premogovnik sicer v zadnjem obdobju ne uspe zagotavljati dovolj premoga za delovanje elektrarne. Razlog so ponavljajoče se geomehanske težave premogovnika, pa tudi ukrepi, ki so bili v preteklosti sprejeti zaradi načrtovanega opuščanja rabe premoga. Po navedbah rudnika izkop premoga trenutno poteka na odkopni plošči D k.-110, ki je po načrtovanem zaključku odkopavanja na odkopni plošči B k.-110 edina aktivna.

Zaradi energetske krize je vlada odločila, da je treba premog v Teš uvažati, dokler Premogovnik Velenje izkopa ne bo uspel zvišati na zadovoljivo raven.

Teš je po pridobitvi okoljevarstvenega dovoljenja opravil postopke testiranja 10.000 ton indonezijskega premoga. Preliminarni rezultati projektanta kotla za indonezijski premog so pokazali, da je premog za testiranje sosežiga z lignitom ustrezen, so sporočili.

Teš testira tudi pet drugih vrst premoga, ki imajo enako ali boljšo kurilno vrednost ter podobno kemijsko sestavo kot velenjski lignit. Ko bo test posamezne vrste premoga zaključen, bo Teš Premogovniku Velenje predstavil elaborat z rezultati testiranja.

Preberite še:

Komentarji: