Prevzem Tuša odvisen od odločitve Abanke

Rok za odločitev bank, ki sta ga postavila Deutsche Bank in investicijski sklad Alfi, je podaljšan za en mesec.
Fotografija: Po načrtih nemško-slovenske strani naj bi Tuš po prevzemu terjatev posloval naprej. FOTO: Tomi Lombar
Odpri galerijo
Po načrtih nemško-slovenske strani naj bi Tuš po prevzemu terjatev posloval naprej. FOTO: Tomi Lombar

Ljubljana – Prevzem trgovske družbe Tuš, ki sta se ga z odkupom terjatev od bank upnic ta mesec lotili nemška Deutsche Bank in investicijski sklad Alfi, njen slovenski partner, bo odvisen od odločitve Abanke. Ta ima v lasti petino terjatev in, kot se je izrazil eden od bankirjev, »odloča o nas vseh«.

Deutsche Bank in finančni sklad Alfi sta, spomnimo, sredi maja vseh bankam upnicam Tuša poslala ponudbo za odkup terjatev do trgovca. Odkupiti želijo vse terjatve, ki naj bi znašale okoli 300 milijonov evrov, kot smo poročali, pa so vsaki banki poslali prilagojeno ponudbo oziroma z diskontom, ki se od banke do banke razlikuje in je odvisen od tega, kakšna zavarovanja ima posamezna banka. Večje kot je zavarovanje, višja so pričakovanja bank, a v povprečju naj bi kupci zahtevali okoli 70-odstotni diskont. Prvotno postavljen rok za sprejetje odločitve, ali sprejmejo ponudbo ali ne, ki bi se iztekel danes, so bankam, kot so že poročale Finance, podaljšali do konca junija.
 

Odločitev v rokah banke


Za podaljšanje roka naj bi se po neuradnih informacijah odločili tudi zato, ker vsi čakajo na odločitev Abanke. Ta se je, ko je razpadel konzorcij bank upnic trgovca, kot prva z javno objavo že v začetku februarja lotila samostojne prodaje terjatev. Banka, ki bo v skladu z zahtevo evropske komisije zaradi državne sanacije kmalu sama naprodaj, je objavila, da zbira ponudbe za odkup skupaj 61,76 milijona evrov terjatev do družb Engrotuš (15,45 milijona evrov), Tuš nepremičnine (35,69 milijona evrov) in Tuš Beograd (9,61 milijona evrov), rok pa postavila konec februarja.

Vse do danes banka, ki je vmes podaljšala rok za zbiranje ponudb, po dostopnih podatkih odločitve ni sprejela. V pogovorih z bankirji, ki so medtem vsi dobili na mizo ponudbo Deutsche bank in sklada Alfi, je zdaj mogoče slišati, da odloča Abanka o vseh. Kupec želi, kot smo poročali, dobiti vseh 100 odstotkov, terjatve, ki so v lasti Abanke (sem sodijo tudi terjatve, ki so bile v lasti pripojene Banke Celje), pa dosegajo 20 odstotkov vseh terjatev in s tem jeziček na tehtnici, ko gre za sprejemanje ključnih odločitev. V Abanki na naša vprašanja niso odgovorili.
 

Z večino bank posel usklajen


Ponudba, ki so jo poslali iz Deutsche bank in sklada Alfi, je, kot pojasnjujejo sogovorniki iz bančnih krogov, najbolj dodelana doslej in zato je tudi verjetnost, da bi ji lahko uspelo, razmeroma velika. Z večino bank – pomembnejše upnice so poleg Abanke še NLB, Addiko, SID banka in Gorenjska banka – naj bi bil posel dejansko tudi že usklajen oziroma v postopkih sprejemanja na različnih organih.

Kot smo poročali, poleg odkupa terjatev ponudba predvideva menda še prevzem 100-odstotnih deležev trgovske družbe Engrotuš in Tuš nepremičnin. Po načrtih nemško-slovenske strani naj bi Tuš po prevzemu terjatev posloval naprej. V načrtu je prestrukturiranje trgovca, pri čemer pa ne bi več sodeloval Mirko Tuš, ki odhaja menda v pokoj.

Komentarji: