Pričakovanje glede nakupa avtomobila najvišje v poldrugem desetletju

Vrednost kazalnika zaupanja potrošnikov se je januarja letos na mesečni ravni zvišala za odstotno točko.
Fotografija: Med kazalniki, ki jih na statističnem uradu spremljajo četrtletno, se je vrednost kazalnika pričakovanje glede nakupa avtomobila v januarju glede na oktober lani  izboljšala za štiri odstotne točke in tako dosegla najvišjo vrednost v zadnjih 15 letih. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Med kazalniki, ki jih na statističnem uradu spremljajo četrtletno, se je vrednost kazalnika pričakovanje glede nakupa avtomobila v januarju glede na oktober lani  izboljšala za štiri odstotne točke in tako dosegla najvišjo vrednost v zadnjih 15 letih. FOTO: Leon Vidic/Delo

Vrednost kazalnika zaupanja potrošnikov se je januarja letos na mesečni ravni zvišala za odstotno točko.
 
Kazalnik zaupanja se je na mesečni ravni izboljšal zaradi bolj optimističnega pričakovanja potrošnikov glede gospodarstva v državi, števila brezposelnih in finančnega stanja v gospodinjstvih. Negativno je na mesečno spremembo kazalnika zaupanja vplivalo pričakovanje potrošnikov glede varčevanja, so sporočili z državnega statističnega urada.
 
Zaupanje potrošnikov je bilo januarja za pet odstotnih točk nižje kot januarja lani. Takrat je bilo razpoloženje potrošnikov najboljše od leta 1996, ko so ga statistiki začeli spremljati. Tako je ostalo do sredine lanskega leta, od julija do septembra se je precej poslabšalo, od oktobra lani pa se ponovno postopoma izboljšuje. V zadnjem letu se je najbolj znižalo pričakovanje glede gospodarstva v državi.

Med kazalniki, ki jih na statističnem uradu spremljajo četrtletno, se je vrednost kazalnika pričakovanje glede nakupa avtomobila v januarju glede na oktober lani izboljšala za štiri odstotne točke in tako dosegla najvišjo vrednost v zadnjih 15 letih. Zvišali sta se tudi vrednosti kazalnikov pričakovanje glede obnove stanovanja (za štiri odstotne točke) in glede nakupa stanovanja (za eno odstotno točko).
 

Komentarji: