Proizvodnja industrije se je lani skrčila za 5,3 odstotka

Vrednost industrijske proizvodnje in prihodek od prodaje v industriji sta bila decembra 2023 nižja na mesečni in letni ravni, ugotavljajo na Sursu.
Fotografija: Industrija je lani zmanjšala proizvodnjo in povečala vrednost zalog. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Industrija je lani zmanjšala proizvodnjo in povečala vrednost zalog. FOTO: Jure Eržen/Delo

Vrednost industrijske proizvodnje in prihodek od prodaje v industriji sta bila decembra 2023 nižja na mesečni in letni ravni, so izračunali na državnem statističnem uradu. Skupni prihodek od prodaje v industriji je bil sicer lani za 1,1 odstotka manjši kot leto prej. Na tujem trgu je upadel za 1,3, na domačem pa za 0,5 odstotka.

Sama vrednost industrijske proizvodnje je bila sicer lani manjša za 5,3 odstotka, od tega v predelovalnih dejavnosti za dobre štiri odstotke. Samo v decembru se je skupna vrednost industrijske proizvodnje v primerjavi z novembrom znižala za kar 7,5 odstotka. 

Na letni ravni se je v primerjavi z letom 2022 povečala le vrednost proizvodnje visokotehnološko zahtevnih proizvodov, pri vseh kategorijah izdelkov se je vrednost znižala, in sicer za tri do skoraj sedem odstotkov.  

V primerjavi z decembrom 2022 se je skupna vrednost industrijske proizvodnje znižala za dobrih deset odstotkov. V preskrbi z električno energijo, plinom in paro je upadla za 36,3 odstotka, v predelovalnih dejavnostih za 8,1 odstotka, v rudarstvu pa se je zvišala za dobrih sedem odstotkov.

Na drugi strani je bila vrednost zalog industrijskih proizvodov v letni primerjavi znatno višja. Skupna vrednost zalog v industrijski proizvodnji je bila decembra za 0,9 odstotka višja kot v istem mesecu leta 2022, v vsem letu pa so bile zaloge za kar 11,2 odstotka višje kot leto prej.

Skupna industrijska proizvodnja je bila lani decembra kar za 7,5 odstotka nižja kot mesec prej, na letni ravni pa je nazadovala za 5,3 odstotka. Decembra se je skrčil tudi prihodek od prodaje v industriji, in sicer na mesečni ravni za 5,1, na letni pa za 1,1 odstotka. Hkrati se je lani kar za dobrih 11 odstotkov povečala vrednost zalog, kažejo podatki državnega statističnega urada (Surs).

Ivanc: Globina padca nas je presenetila

»Ponovno slabši podatki o industrijski proizvodnji v predelovalnih dejavnostih so bili pričakovani, saj je bila decembrska medletna poraba električne energije pri poslovnih subjektih ponovno nižja (-3,8 odstotka) kot v prejšnjih dveh mesecih (oktobra: -3,5 odstotka in novembra: -1,3 odstotka). Vseeno nas je globina padca presenetila, saj smo na mesečni ravni pričakovali, da bo enoodstoten, prva ocena za december pa je triodstoten padec,« pravi glavni ekonomist GZS Bojan Ivanc.

Veliko negativno presenečenje je bil po njegovem mnenju padec v proizvodnji proizvodov za investicije (-6,4 odstotka), kamor spadajo stroji in naprave. »Ugotavljamo, da ni bila iz padca izvzeta niti farmacija, ki predstavlja glavnino v proizvodnji visoko tehnoloških proizvodov. Decembrski padec je bil tu najvišji (- 6 odstotkov), vendar je v vsem letu 2023 ta skupina dejavnosti tudi edina beležila skromno rast proizvodnje. Vrednost zalog dokončane in nedokončane proizvodnje je bila v skupini dejavnosti proizvodov za investicije (stroji in oprema) v decembru medletno višja kar za petino, kar pomeni, da bo okrevanje proizvodnje v tej skupini dejavnosti počasnejše.«

Ivanc ob tem ocenjuje, da objavljeni podatki ne bodo imeli velikega učinka na prvo oceno BDP (Surs jo bo objavil 14. februarja), saj »ta temelji na gibanju dodane vrednosti. Ta je po naši oceni v predelovalnih dejavnosti v 2023 upadla manj kot je po prvi oceni industrijska proizvodnja (-4 odstotke). Razlog za to je bil v višjem padcu vhodnih cen glede na prodajne cene, kar je pričakovano po treh letih nasprotnih trendov (hitrejše naraščanje vhodnih cen od prodajnih). Ker bodo podatki o dodani vrednosti na voljo z zamikom, obstaja velika verjetnost, da bo ta del BDP v prvi objavi nekoliko podcenjen, kasneje pa bo pozitivno prispeval k reviziji BDP v času druge objave.«

Preberite še:

Komentarji: