Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Propadel poskus prevzema ali tržna manipulacija?

Ozadje: Po neuspešnem Anatolovem naskoku na Cinkarno
Cinkarna Celje Foto Mavric Pivk/delo
Cinkarna Celje Foto Mavric Pivk/delo
Karel Lipnik
15. 6. 2018 | 06:00
3:45
Tako kot je luksemburško podjetje presenetljivo napovedalo prevzem Cinkarne Celje, se je hitro prevzemu tudi odreklo. V kratkem času pa je prišlo do močnega nihanja cene delnic.

Prevzemna namera za Cinkarno Celje, ki jo je v začetku junija podala luksemburška družba Anatol SA, bo, kot kaže, še kar nekaj časa burila duhove tako vlagateljev kot tudi nadzornikov trga. Kar nekaj potez namiguje, da bi lahko šlo za primer tržne manipulacije. Anatol je nenavadno hitro odstopil od poskusa prevzema Cinkarne Celje, potem ko mu, tako Anatol, družba ni dovolila skrbnega pregleda poslovanja. Nenavadno zato, ker skrbnega pregleda poslovanja tudi sicer ne bi mogel opraviti v času, ki ga je imel za objavo prevzemne ponudbe. A primer je bil nenavaden že od vsega začetka.


Nenavaden primer


Družba Anatol SA je 4. junija presenetljivo objavila namero za prevzem Cinkarne. V objavi prevzemna cena ni bila razkrita, kar sicer ni nenavadno. Zato pa je nenavadno, da je Anatol prevzemno ceno razkril v drugih sporočilih. Še bolj pa je nenavadno, da je najprej določil ceno, šele nato pa zaprosil za skrbni pregled poslovanja.

Cena naj bi znašala 220 evrov za delnico (po izplačilu dividende). To je bilo takrat, ob upoštevanju vpliva dividende, le tri odstotke več od tržne cene delnic. Spomnimo, da smo v časopisu Delo že takrat opozorili, da je cena delnic nenavadno nizka, še posebej, če upoštevamo zelo močen likvidnostni položaj Cinkarne.

Namera je razplamtela tudi skupščino delničarjev. Že pred objavo namere je družba v sklicu skupščine predlagala nakup lastnih delnic po ceni med 170 in 210 evrov. Nato pa je DUTB le delovni dan pred objavo Anatolove namere za prevzem podal nasprotni predlog, po katerem bi lahko Cinkarna lastne delnice odkupovala po ceni med 220 in 240 evrov za delnico. Na koncu je bil izglasovan predlog Modre zavarovalnice, po kateri lahko družba odkupuje lastne delnice po ceni med 250 in 300 evrov za delnico. Opozarjamo, da bi lahko tudi ti predlogi pomenili tržno manipulacijo z delnicami Cinkarne Celje.


Cena delnic


Cena delnic se je po objavi namere povzpela za 15 odstotkov. Ker je bila skupščina sklicana že aprila, lahko dvig tečaja v celoti pripisujemo špekulacijam vlagateljev po objavi prevzemne namere. Včeraj so se delnice pocenile za štiri odstotke, potem ko je bilo razkrito, da Anatol odstopa od prevzema. Delnice so zdaj desetino pod letošnjim vrhom, doseženim konec prejšnjega tedna. Na upad tečaja je vplivalo tudi izplačilo dividend.

Tečaj delnic Cinkarne Celje Foto Infografika Delo Ljse
Tečaj delnic Cinkarne Celje Foto Infografika Delo Ljse


Družba Anatol je del skupine Martens Management group, ta pa je pod okriljem avstrijskega Ringa. Ring je v Sloveniji znan predvsem po prevzemu Heliosa, ki pa ga je skupaj s svojo družbo premazov že prodal japonski korporaciji Kansai. V Sloveniji je sklad lastnik še Nika iz Železnikov.

ATVP smo vprašali, ali bo preveril morebitno tržno manipulacijo z delnicami Cinkarne Celje. Iz agencije so sporočili, da konkretnih postopkov ne bodo komentirali. Pravijo pa, da ATVP v okviru nadzora spremlja lastniške spremembe v ciljni družbi in okoliščine v zvezi s prevzemom. Spremlja tudi trgovanje z vrednostnimi papirji javnih družb, ki so v postopku prevzema.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine