Proračun 2021 za zdaj z več kot 2,6 milijarde primanjkljaja

Fiskalni svet opozarja, da sprejeti proračunski dokumenti za prihodnja leta znova ne temeljijo na ustreznih osnovah.
Fotografija: Državni proračun letos namenja rekordne zneske za dodatke zaposlenim, ugotavlja fiskalni svet. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Državni proračun letos namenja rekordne zneske za dodatke zaposlenim, ugotavlja fiskalni svet. FOTO: Leon Vidic/Delo

Kljub povečanju prihodkov za dobrih 19 odstotkov je primanjkljaj letošnjega državnega proračuna po prvih enajstih mesecih znašal dve milijardi 641 milijonov evrov, brez neposrednega učinka covidnih ukrepov pa bi znašal 577 milijonov evrov, ugotavlja fiskalni svet v zadnjem mesečnem poročilu. 

Po septembrski oceni realizacije ministrstva za finance (MF) naj bi sicer celotni primanjkljaj državnega proračuna letos znašal kar tri milijarde 958 milijonov evrov oziroma za 1,2 milijarde evrov več, kot sicer predvideva proračun 2021, sprejet lansko jesen. »Decembra naj bi primanjkljaj z upoštevanjem ocene MF znašal kar milijardo 317 milijonov evrov, kar po naši oceni ni realistično,« poudarjajo v fiskalnem svetu.

Pri tem navajajo tudi septembrsko oceno MF glede letne realizacije za 2021, iz katere izhaja, da naj bi obseg odhodkov državnega proračuna decembra znašal 2,4 milijarde evrov, kar je za okoli polovico oziroma za okoli 800 milijonov več kot decembra lani.

Rast odhodkov brez upoštevanja covidnih ukrepov in investicij bi se zato s 5,7 odstotka v prvih enajstih mesecih nato v decembru okrepila na kar 49,3 odstotka. Po mnenju fiskalnega sveta te ocene potrjujejo njihovo opozorilo, da bo dejanska realizacija verjetno manjša. »Projekcije za prihodnja leta v sprejetih proračunskih dokumentih tako znova ne temeljijo na ustreznih osnovah. S tem se povečujejo tveganja za strukturno slabšanje javnih financ. Ta izhajajo tudi iz nekaterih zakonskih predlogov, ki so v obravnavi v državnem zboru, in sprejetih ukrepov po sprejetju proračunskih dokumentov,« še izpostavlja fiskalni svet.

Skupni obseg odhodkov državnega proračuna za covidne ukrepe je sicer od marca lani znašal skoraj 4,6 milijarde evrov. Največji posamezni ukrep predstavljajo dodatki zaposlenim v višini milijarde evrov, od tega v enajstih mesecih letos okoli 800 milijonov evrov. Iz septembrske ocene MF glede realizacije proračuna za 2021 izhaja, da naj bi v okviru odhodkov za covidne ukrepe stroški dela v zadnjem mesecu letos znašali še okoli 160 milijonov evrov. To je torej okoli dvakrat več kot v povprečju na mesec doslej, ugotavlja fiskalni svet.

Komentarji: