Vlada zvišala obdavčitev naftnih derivatov

Pogonska goriva nekoliko cenejša, kljub izdatnemu zvišanju trošarin.
Fotografija: Vlada je trošarino za dizelsko gorivo zgolj letos zvišala za 44 odstotkov.  FOTO: Leon Vidic/delo
Odpri galerijo
Vlada je trošarino za dizelsko gorivo zgolj letos zvišala za 44 odstotkov.  FOTO: Leon Vidic/delo

Opolnoči se bodo v skladu z vladno uredbo spremenile najvišje dovoljene cene pogonskih goriv in kurilnega olja. Vlada v ceno goriv vrača CO2 okoljsko dajatev, kljub temu pa se bodo goriva opolnoči pocenila.

Najvišje dovoljene drobnoprodajne cene bencina, dizla in kurilnega olja bodo tako do vključno ponedeljka 22. maja, znašale 1,390 evra za liter bencina, 1,421 evra za liter dizelskega goriva in 1,001 evra za liter kurilnega olja. Bencin se bo tako opolnoči pocenil za 2,6 centa, dizelsko gorivo pa za dva centa. Opolnoči bo polnjenje 50 litrskega rezervoarja cenejša za 1,3 evra oziroma evro.  Za 2,1 centa se bo pocenilo tudi kurilno olje.

V novih cenah je vključena danes sprejeta odločitev vlade o ponovnem plačilu CO2 okoljske dajatve za fosilna goriva, ki za neosvinčeni bencin znaša 0,0398 evra/liter, za dizelsko gorivo in kurilno olje pa 0,0467 evra/liter.

Ministrstvo za finance je sicer najprej pripravilo nov dvig trošarin. Med vladnimi gradivi je bila namreč tudi uredba o spremembi trošarin na energente, ki jo je pripravilo ministrstvo za finance. Po tej uredbi bi se trošarina na bencin zvišala za 7,4 odstotka, tako da bo znašala 441,99 evra za tisoč litrov goriva. Trošarini za dizelsko gorivo in kurilno olje se bosta zvišali za 7,1 odstotka, tako da bo trošarina za dizelsko gorivo znašala 474,77 evra, trošarina za kurilno olje pa 142,43 evra.

Uredba je bila v večernih urah umaknjena iz vladnih gradiv. Ne glede na umaknjen predlog trošarin pa je dizelsko gorivo s ponovno uvedbo CO2 dajatve najbolj obdavčeno do zdaj. Dizelsko gorivo je bilo pred tem najbolj obdavčeno med 5. majem in 19. majem 2020, ko je trošarina znašala 467,03 evra za tisoč litrov goriva. Vendar pa so bile takrat nabavne cene goriv bistveno nižje in s tem so bil nižji tudi davek na dodano vrednost (DDV). DDV se namreč plačuje tudi od trošarin in drugih davščin, s katerimi so obremenjeni naftni derivati.

V skladu z vladno uredbo se najvišje dovoljene cene pogonskih goriv in kurilnega olja določajo vsaka dva tedna, pri čemer je osnova za izračun povprečje borznih cen v preteklih dveh tednih. Omejene cene pogonskih goriv veljajo na črpalkah izven avtocest, medtem ko lahko trgovci cene na avtocestnih črpalkah določajo povsem samostojno.

Komentarji: