Sandoz iz Novartisa v ločeno samostojno podjetje

Farmacevtski koncern Novartis namerava oddeliti generično divizijo Sandoz, ki je tudi lastnik Leka.
Fotografija: Novartis je proizvajalec inovativnih zdravil, njegova enota Sandoz pa proizvaja generična zdravila. FOTO: Fabrice Coffrini/Afp
Odpri galerijo
Novartis je proizvajalec inovativnih zdravil, njegova enota Sandoz pa proizvaja generična zdravila. FOTO: Fabrice Coffrini/Afp

Farmacevtski koncern Novartis namerava oddeliti generično divizijo Sandoz, pod katero sodi tudi slovenski Lek, v ločeno samostojno podjetje. S tem želijo ustvariti vodilno evropsko generično podjetje in vodilnega proizvajalca podobnih bioloških zdravil ter bolj osredotočen Novartis, so sporočili iz koncerna.

Samostojen Sandoz bo imel sedež v Švici in bo kotiral na švicarski borzi. Posel naj bi bil zaključen v drugi polovici prihodnjega leta.

image_alt
Novartis odpira možnost prodaje Sandoza, pod katerega spada tudi Lek

V Novartis v Sloveniji smo vprašali, kako bo to vplivalo na Lek. Te podrobnosti bodo znane kasneje, odgovarjajo.

Novartis je proizvajalec inovativnih zdravil, njegova enota Sandoz pa proizvaja generična zdravila, takšna, ki jim je potekla patentna zaščita. Novartis je že v začetku leta 2019 razmišljal o prodaji generične divizije, lani pa je začel strateški pregled Sandoza, pred katero je puščal odprte »vse možnosti«, tudi odprodajo. »V strateškem pregledu smo preučili vse možnosti za Sandoz in zaključili, da je 100-odstotna izločitev v najboljšem interesu delničarjev. To bo omogočalo delničarjem koristi iz potencialnih prihodnjih uspehov bolj osredotočenega Novartisa in samostojnega Sandoza,« je v sporočilu za javnost zapisal predsednik odbora direktorjev Novartisa Joerg Reinhardt.

Sandoz je lani ustvaril 9,6 milijarde dolarjev prihodkov, prisoten pa je na več kot 100 trgih. Sandoz bo ohranil vodilni globalni položal z nadaljnjim vlaganjem v ključna strateška področja podobnih bioloških zdravil, antibiotikov in generičnih zdravil, so še sporočili.

Obsežen načrt prestrukturiranja

Novartis je sicer letos aprila predstavila načrt prestrukturiranja. V okviru tega želi poenostaviti svojo strukturo in med drugim združiti onkološke in druge farmacevtske dejavnosti v en oddelek. Potrdili so tudi, da v okviru prestrukturiranja ukinjajo približno 8000 delovnih mest po vsem svetu, kar je nekaj več kot sedem odstotkov vseh zaposlenih.

Spremembe bodo imele vpliv tudi na Lekove zaposlene. »Zavedamo se vpliva, ki ga bodo imele spremembe na naše zaposlene in bomo zagotovili, da bomo izpolnili vse zahteve za posvetovanje z zaposlenimi prek socialnih partnerjev, kjer je to potrebno, ter zagotovili podporo vsem tistim, ki jo bodo potrebovali,« so v Leku pojasnili konec junija.

Novartis v Sloveniji veliko vlaga. Lani je podpisal pogodbo z družbo Biontech za podporo pri polnjenju in pakiranju cepiva proti covidu-19. Napovedali so tudi naložbo v proizvodne zmogljivosti aseptičnih izdelkov v vialah in injekcijskih brizgah. Investicija je vredna 82,6 milijona evrov in bo prinesla 121 novih delovnih mest. Po drugi strani pa so že pred leti zaustavili naložbo v proizvodnjo antibiotikov na Prevaljah, ki jo bodo preselili v Avstrijo. Novogradnjo, kjer so proizvodnjo nameravali širiti, so prodali Tabu, ki naj bi zaposlil tudi okoli sto Lekovih sodelavcev.

Preberite še:

Komentarji: