SDH predlaga dividendo za delničarje Telekoma in Šabedra za nadzornika

Slovenski državni holding meni, da lahko Telekom Slovenije kljub epidemiji izplača del dobička.
Fotografija: Danes bo skupščina Telekoma Slovenije. FOTO: Matej Družnik/Delo
Odpri galerijo
Danes bo skupščina Telekoma Slovenije. FOTO: Matej Družnik/Delo

Ljubljana – Čeprav je uprava Telekoma Slovenije za današnjo skupščino predlagala, da družba letos zaradi okoliščin pandemije delničarjem ne izplača dividend, si, kot kaže, lastniki lahko obetajo 3,5 evra dividende na delnico. Slovenski državni holding (SDH), ki zastopa največjega lastnika, državo, namreč v nasprotnem predlogu predvideva, da se med lastnike razdeli 22,8 od dobrih 30 milijonov evrov bilančnega dobička.

SDH, ki ga vodi Gabrijel Škof, meni, da Telekom lahko izplača dobiček za lansko leto, saj da je finančno stanje družbe stabilno, izplačilo dividend pa da kljub ocenjenemu vplivu epidemije covida-19 omogoča nemoteno poslovanje in razvoj družbe. Država, kot 62-odstotna lastnica, bo tako prejela 14,2 milijona evrov dividend.
 

Nekdanji minister za nadzornika


Aleš Šabeder FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Aleš Šabeder FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Potem ko je od ponovne kandidature za nadzornika Telekoma odstopil Dimitrij Marjanovič, ki se mu je mandat iztekel sredi maja, SDH zdaj za novega nadzornika predlaga Aleša Šabedra, ekonomista in donedavnega zdravstvenega ministra v vladi Marjana Šarca. Šabeder je kot minister sodil v kvoto stranke LMŠ. Zakon o SDH določa, da nadzorniki državnih družb ne morejo postati osebe, ki so v zadnjih šestih mesecih opravljale funkcijo v politični stranki, na katero so bile voljene. Šabeder sicer ni v nobenem organu stranke LMŠ, je pa do pred kratkim opravljal politično funkcijo.

Tak predlog je mogoče razumeti tudi kot poskus, da LMŠ ohrani vpliv v Telekomu Slovenije, ki je za vsakokratno oblast predmet poželenja. Predsednici Barbari Kuerner Čad in še dvema nadzornikoma, ki zastopata kapital, se sicer mandati iztečejo prihodnje leto.
 

Mali delničarji terjajo pojasnila o Planet TV


Društvo malih delničarjev Slovenije, ki ga vodi Rajko Stanković, je pred današnjo skupščino na upravo in nadzorni svet Telekoma poslalo vrsto vprašanj, povezanih z učinkovitostjo in odgovornostjo poslovanja Telekomove družbe Planet TV, ki je sicer v postopku prodaje. Odgovore na ta vprašanja pričakujejo na današnji skupščini.

Preberite še:

Komentarji: