Gorivo od jutri znova dražje

Za rezervoar bencina 1,7 evra več, za rezervoar dizelskega goriva pa dodatna dva evra.
Fotografija: Pogonska goriva se bodo opolnoči še drugič zapored podražila. FOTO: Jože Pojbič/Delo
Odpri galerijo
Pogonska goriva se bodo opolnoči še drugič zapored podražila. FOTO: Jože Pojbič/Delo

Pogonska goriva se bodo opolnoči še drugič zapored podražila. Liter 95-oktanskega bencina se bo podražil za 3,4 centa oziroma za 2,4 odstotka, kar je največja podražitev do lanskega avgusta. Dizelsko gorivo se bo podražilo za 2,8 odstotka oziroma za 4,1 centa.

Za liter bencina bo tako prihodnja dva tedna na črpalkah zunaj avtocest treba odšteti 1,445 evra. Enkratno polnjenje 50-litrskega rezervoarja se bo podražilo za 1,7 evra. Polnjenje dizelskega rezervoarja se bo opolnoči podražilo za dobra dva evra, liter goriva pa bo do 26. februarja stal 1,498 evra.

Še slabše jo bodo odnesli vsi, ki morajo pred koncem zime obnoviti zaloge kurilnega olja. To se bo namreč opolnoči podražilo za 2,4 centa, tako da bo cena znašala 1,159 evra.

Sprememba najvišjih dovoljenih cen pogonskih goriv je posledica višjih cen na mediteranskih borzah v zadnjih dveh tednih. Država tokrat ni spreminjala trošarin. Prav tako država ohranja okleščene marže trgovcev. Te je država znižala v začetku decembra, da bi vplivala na inflacijo.

Cene pogonskih goriv na avtocestnem križu se oblikujejo prosto. Po javno dostopnih podatkih so današnje cene bencina na avtocestnih črpalkah za okoli šestino višje od novopostavljenih reguliranih cen. Cena dizelskega goriva je ob avtocestah za 13 odstotkov višja od cen, ki bodo jutri postavljene na črpalkah ob regionalnih cestah.

Preberite še:

Komentarji: