Stavka poštnih delavcev je preklicana

Generalni direktor Pošte Boris Novak o stavki, poštnih storitvah, logistiki, nakupu Intereurope ...
Fotografija: Posledice stavke so najbolj občutili naši uporabniki, tako fizične osebe kot poslovni uporabniki. je v intervjuju za Sobotno prilogo opozoril Boris Novak. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Posledice stavke so najbolj občutili naši uporabniki, tako fizične osebe kot poslovni uporabniki. je v intervjuju za Sobotno prilogo opozoril Boris Novak. FOTO: Jure Eržen/Delo

Ljubljana, Koper – Stavka zaposlenih v Pošti Slovenije je preklicana, saj sta pogajalski skupini sindikata poštnih delavcev in Pošte dosegli dogovor, so sporočili s Pošte.

Dogovorili so se o načinu zaposlovanja v letu 2020, zvišanju mase plač zaposlenih v poštnem prometu, referenčnih obdobjih za leto 2020 in področju varnosti in zdravja pri delu, so dodali.


Stavka zavrla Pošto v njeni paradni disciplini


»Želimo biti eden najboljših in največjih logistov v regiji ter biti kakovosten distributer paketov. Stavka nam pri tem ni v prid. Glede na to, da smo se letos že drugič soočili s stavkovnimi zahtevami in tokrat tudi s stavko, naše poslovne stranke iščejo alternativne poti za distribucijo,« je opozoril generalni direktor Pošte Slovenije Boris Novak.

Posledice stavke so najbolj občutili uporabniki, tako fizične osebe kot poslovni uporabniki. Ob nadaljevanju stavke bi se to žal še stopnjevalo, je v intervjuju za Sobotno prilogo opozoril Boris Novak. Stavka je udarila predvsem tiste, ki so naročili večje in težje pošiljke, kar je po Novakovih besedah »naša paradna disciplina«.

»Kot našo primarno dejavnost bomo univerzalno poštno storitev še naprej negovali. Ampak s ceno znamke 0,48 evra, ki je med najcenejšimi v Evropi, ne zmoremo pokriti vseh pričakovanj naših deležnikov. Zato želimo rasti na segmentih, kjer rastejo tudi drugi poštni operaterji,« je dejal in dodal, da se mora Pošta razvijati v smeri kakovostne distribucije paketov in logističnih storitev ter ponudbe informacijskih storitev. Zato so kupili tudi Intereuropo, s katero želijo rasti v regiji.

...
...


Največji razkorak med sindikatom in vodstvom Pošte je v včerajšnjih pogajanjih bil pri vprašanju povišanja plač. »Tako v zasebnem življenju kot v poslovnem svetu dana beseda nekaj velja,« je dejal Novak. Od konca leta 2018 do februarja 2019 smo se pogajali o pogojih in organizaciji dela, je rekel: »V dogovoru smo se zavezali, kaj bomo naredili, v kakšnih časovnih rokih, to podpisali februarja in takrat je poslovodstvo Pošte menilo, da smo zadeve uredili za dve leti, da se posvetimo temu, čemur smo namenjeni – torej vodenju Pošte tako, da bomo poslovno uspešni. Če smo poslovno uspešni, lahko tudi več delimo zaposlenim. V pogajanjih za dveletni dogovor nikoli ni bila primarna zahteva dvig plač, čeprav je v dogovoru okoli deset različnih dodatkov, ki so izboljšali materialni status zaposlenih.«

Novak je v pogovoru za Sobotno prilogo spregovoril tudi o prihodnosti Pošte, zapiranju poslovalnic in načrtih na področju logistike. Danes bo Pošta Slovenije zaključila transakcijo nakupa Intereurope. »Načrti z Intereuropo so pridružiti družbo v Skupino Pošta Slovenije, da skupaj rastemo v logistiki ter da izkoristimo znanje in izkušnje kadrov Pošte Slovenije in Intereurope ter da si skupaj postavimo čim višji cilj v regiji,« je dejal. O zamenjavi predsednika uprave Ernesta Gortana tik pred prenehanjem mandata nadzornega sveta pa je dejal: »To je pristojnost sedanjega nadzornega sveta, in ne odločitve Pošte Slovenije.«
 

Nadzorniki delajo do konca


»Nismo se ukvarjali s tem. Svojo funkcijo opravljamo do konca, se pravi do sklica naslednje skupščine, ki pa bo lahko, recimo, šele čez mesec dni,« je predsednik nadzornega sveta Intereurope Vojko Čok komentiral zamenjavo Ernesta Gortana dan pred tem, ko je Pošta Slovenija objavila zaključek prodajnega postopka.

Vsi štirje predstavniki kapitala v nadzornem svetu Intereurope – Vojko Čok, Rok Rapet, Matija Vojsk in Jože Golobič – so namreč že julija letos upravo obvestili o nepreklicnem odstopu s funkcije, z dnem prve skupščine delničarjev družbe pod novim lastnikom.

Čok je pojasnil, da so se odločili za Gortanovo zamenjavo zaradi neobvladovanja tveganj pri poslovanju na trgih nekdanje Jugoslavije, predvsem zaradi suma o 1,6 milijona evrov sklenjenih fiktivnih računov v podružnici Intereurope na Hrvaškem. O dejanski škodi sicer še pričakujejo poročilo forenzikov, prav tako za zdaj ni prišlo do sprememb v vodstvu hrvaške podružnice. »Nadzorni svet ima odnos le z upravo skupine,« je navedel. Ernest Gortan za komentar ni bil dosegljiv.

Preberite še:

Komentarji: