Surs: BDP se je lani povečal za 5,4 odstotka

K lanski gospodarski rasti so prispevali tako domače trošenje kot bruto investicije, gospodarska dinamika pa se je v drugi polovici leta umirjala.
Fotografija: Gradbeništvo je med panogami, ki najbolj poganjajo slovensko gospodarsko dinamiko. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Gradbeništvo je med panogami, ki najbolj poganjajo slovensko gospodarsko dinamiko. FOTO: Jure Eržen/Delo

Slovenski bruto domači proizvod se je lani povečal za 5,4 odstotka. V zadnjem četrtletju lanskega leta, ko je bilo zaznati umirjanje gospodarske aktivnosti, pa je bil po desezoniranih podatkih za 0,8 odstotka višji kot četrtletje prej, je objavil državni statistični zavod (Surs). 

V prvi polovici leta 2022 je bila rast večine komponent BDP izrazitejša kot v drugem polletju. K rasti BDP so pozitivno prispevale tako končna potrošnja kot tudi bruto investicije, medtem ko je bil prispevek zunanjetrgovinskega salda negativen.

Dodana vrednost se je v primerjavi z istim obdobjem predhodnega leta zvišala za 1,4 odstotka. K njeni rasti so največ prispevali gradbeništvo ter strokovne, znanstvene, tehnične in druge poslovne dejavnosti.

Zaradi hitrejšega naraščanja uvoza v primerjavi z izvozom in slabših pogojev menjave v vseh štirih četrtletjih leta 2022 se je zunanjetrgovinski presežek zmanjšal, in sicer na 961 milijonov evrov (leto prej je znašal 3310 milijonov evrov).

Preberite še:

Več iz te teme:

Komentarji: