Svetovna novost: flisi na melaminski osnovi

Odprtje nove proizvodnje v Kočevju
Fotografija: Linija izdelave melaminskih flisov. Foto Simona Fajfar
Odpri galerijo
Linija izdelave melaminskih flisov. Foto Simona Fajfar

Kočevje - Podjetje SmartMelamine d.o.o. v četrtek uradno odpira novo proizvodnjo melaminskih flisov, ki so vrhunski material in novost na svetovnem trgu. Z naložbo, ki je vredna več kot sedem milijonov evrov, bo Kočevje dobilo več kot 30 novih delovnih mest.

Podjetje SmartMelamine d.o.o. je joint venture podjetje med podjetjem Melamin d.d. Kočevje in nemškim podjetjem iz skupine Thüringischen Institut für Textil und Kunststoff-Forschung Rudolstadt (TITK). Ustanovili so ga sredi leta 2015 zaradi proizvodnje novih melaminskih flisov, s katerimi želijo posegati po novih nišah melaminske kemije.
 

Patentirana surovina in proces


V TITK so nov material razvijali več let, tako da so dobili material, ki združujejo izjemne lastnosti melaminske smole, ki jo izdelujejo ekskluzivno v podjetju Melamin d.d. Kočevje, s termoplastičnim proizvodnim procesom. Tako v SmartMemalmine izdelujejo flis, ki ima tipične lastnostmi, kot jih imajo duromeri, sintetični polimerni materiali. »Proizvodni proces edinstveno združuje tekstilni proces s kemičnim procesom,« pravita direktorja podjetja SmartMelamine Damjan Murn in Christoph Löning. Osnovna surovina, to je melaminska smola, kot tudi sam proizvodni proces melaminskega flisa, sta patentirana.

Podjetje, ki poskusno izdeluje melaminske flise od konca lanskega leta, bo letno izdelalo tudi do 2000 ton visokokakovostnih negorljivih flisov melamina. »Izdelani flisi se umeščajo v razred vrhunskih materialov, so obstojni pri zelo visokih temperaturah, niso termoplastični, se torej se ne krčijo, ne talijo in ne topijo, ter so UV zelo odporni. SmartMelamine flisi so odlični toplotni in akustični izolatorji, ki so zaradi zelo finih kemično odpornih osnovnih gradnikov primerni tudi za filtracije,« poudarjata direktorja podjetja Christoph Löning in Damjan Murn.

Uporabno v industriji mobilnosti


Po njunih besedah se material že uspešno testira pri številnih partnerjih v več industrijskih sektorjih. Ti inovativni izdelki, ki so svetovna novost, so primerni za uporabo v industriji mobilnosti, torej pri proizvodnji avtomobilov, vlakov, ladij, letal, pri proizvodnji delovnih in zaščitnih oblačil, pri filtraciji vročih plinov... V podjetju računajo, da bo prodor na trg z novim materialom verjetno počasen in dolgotrajen, vendar pa jim gredo določeni standardi, predvsem na področju protipožarne varnosti, precej na roko.

Partnerja, Melamin in TITK, sta v postavitev proizvodne linije v Kočevju vložila več kot sedem milijonov evrov, čeprav so bili prvotni nemški izračuni nekajkrat višji. Pri postavitvi sto metrov dolge proizvodne linije so sodelovali nemški in slovenski izdelovalci strojne opreme, izdelovali pa bodo melaminske flise v maksimalni širini 240 cm in težami od 20 do 600 g/m2. Podjetje je tudi že v postopku pridobitve certifikatov o skladnosti izdelkov z Öko Tex Standardom 100.

Komentarji: