Tehnološki pretresi pospešujejo Industrijo 4.0

Spremembe: Industrijska podjetja razmišljajo tudi o tem, kako nove tehnologije vplivajo na način uporabe njihovih izdelkov
Fotografija: Nove tehnologije prinašajo tudi nov način uporabe industrijskih izdelkov FOTO: Jure Eržen
Odpri galerijo
Nove tehnologije prinašajo tudi nov način uporabe industrijskih izdelkov FOTO: Jure Eržen

Industrijske dejavnosti bodo v naslednjih petih letih doživele več tehnoloških in organizacijskih sprememb, kot prej v dvajsetih. Obseg posla v večini sektorjev bo zrasel, vendar za podjetja, ki danes obvladujejo industrijo, to ne pomeni nujno prednosti. Velik del nove vrednosti, ki so jo kupci pripravljeni plačati, je oziroma bo povezan z novimi tehnologijami in novimi storitvami.

"Tehnološke spremembe oziroma pretrese smo poznali že prej, vendar je bil trg stabilen. Sedaj novi koncepti in poslovni prijemi pretresajo tako tehnologijo kot trg," je razmere, v katerih delujejo uveljavljena industrijska podjetja, povzel eden od menedžerjev, ki jih je svetovalna družba McKinsey vključila v svojo globalno raziskavo. O tem, kako lahko industrijska podjetja odgovorijo na "disruptivne" sile, so anketirali več kot 300 managerjev iz avtomobilske, letalske in obrambne industrije, gradbeništva, industrijskih združenj, prav tako pa start-upov in razvijalecev novih industrijskih tehnologij.
 

Pet trendov sprememb


Industrijska podjetja se po ocenah menedžerjev soočajo predvsem s petimi trendi sprememb. Prvi so poslovni modeli, temelječi na (komunikacijski) povezljivosti. Na vse več področjih industrijskih izdelkov se uveljavljajo modeli, ko so uporabniki pripravljeni plačati samo za čas, ko izdelek tudi dejansko uporbljajo, ali pa ko uporabljajo storitev, povezano s tem izdelkov. Tud gre za pristope od souporabe avtomobilov do "monetizacije" podatkov, ki jih je o uporabnikov mogoče zbrati na podlati njihovih značilnih vzorcev ravnanja. 

Drugi področje so umetna inteligenca in avtonomni sistemi. Ti zadevajo precej širše polje kot so avtomobili brez voznika - vključujejo strojno učenje in robotiko, kar bo vplivalo na vse industrijske veje, predvsem pa na operativno izvajanje storitev, ki so povezane z njimi. Tem področjem avtomatizacije se pridružuje internete stvari (koncept, ki obljublja ustvajanje vrednost s stem, da bo čedalje več naprav lahko komuniciralo med sabo. Po ocenah McKinsey Global Institute bi gospodarski pomen te dejavnosti do leta 2025 narasel na 11,1 bilijona dolarjev letno.  

Še dve tehnično pomembni področji sta "elektrifikacija", torej še dodatno naraščanje pomena elektrike v delovanju naprav in procesov, ki usmerjajo naše vsakodnevno življenje. Povpraševanje narašča na vseh področjih, od drugačnih načinov proizvodnje električne energije do novih področji uporabe. Podjetja iz te dejavnosti se bodo morala pravočasno prilagoditi tehnološkim spremembam in spremembam v regulatornem okolju. 
 

Tudi Slovenija je v toku


Vse te spremembe so za podjetja hkati tudi priložnost, saj si bodo dolgoročno poslovno uspešnot (in obstoj na trgu) zagotovila predvsem tista, ki bodo prepoznala prave trende in jih znala vgraditi v svojo poslovni model. Menedžerji, ki jih je anketiral McKinsey, vidijo in čutijo precejšen "izziv" v dejavnosti start-upov (se pravi podjetij, ki kot nova prihajajo na trg s svežimi idejami), hkrati pa so precej prepričani v to, da bodo obstoječi igralci nove rešitve v svoje poslovne mreže lahko vključili tudi preko združitev in prevzemov. 

Spremembe, ki jih čuti gospodarstvo, v Evropi in tudi v Sloveniji pogosto opisujemo z izrazom Industrija 4.0. "Tok tehnoloških sprememb sam po sebi ni nič novega. Nova pa je 'točka preloma' eksponentna rast vseh teh dogodkov, dostopnost novih tehnologij in zmožnost podjetij, da jih pravočasno in učinkovito zajemajo," je utrip v poslovnem okolju povzel Žiga Petrič, direktor družbe PLCA, ki se ukvarja z inženiringom v avtomatizaciji.

In kakšne so na tem področju razmere 'na terenu'? "Večina slovenskih podjetij pozitivno razmišlja o nadgradnji avtomatizacije s sodobnimi koncepti digitalizacije. Pojma industija 4.0 ne jemljejo zgolj kot dobro zastavljeno marketinško kampanjo, ampak v njem prepoznajo bistveno uporabniško prednosti ter temelje za konkurenčnost in prilagajanje novim poslovnim modelom: večjo fleksibilnost proizvodnje, povečano učinkovitost proizvodnje, manjšanje stroškov, višjo kakovost izdelkov, energetsko učinkovitost. Za Slovenijo je pozitivna vključitev koncepta inustrija 4.0 v vladne programe in v aktivnosti Slovensko-nemške gospodarske zbornice, Pozitivni so tudi sedanji trendi rasti v slovenski industriji in predvidene nove investicije," pa opaža Matej Kupljenik, vodja divizij v industriji v družbi Siemens.

Komentarji: