Tesla po nov denar

Delnice naj bi vpisal tudi Elon Musk
Fotografija: V največji dokapitalizaciji Tesle do zdaj naj bi sodeloval tudi ustanovitelj Elon Musk, ki je okoli 20 odstotni lastnik družbe. Foto: Brian Snyder/Reuters
Odpri galerijo
V največji dokapitalizaciji Tesle do zdaj naj bi sodeloval tudi ustanovitelj Elon Musk, ki je okoli 20 odstotni lastnik družbe. Foto: Brian Snyder/Reuters

Proizvajalec električnih avtomobilov Tesla se bo kapitalsko okrepil za okoli 2,7 milijarde dolarjev (2,4 milijarde evrov) v največji dokapitalizaciji do zdaj.

Tesla namerava izdati za 650 milijonov dolarjev novih delnic, poleg tega pa še za 1,35 milijarde dolarjev konvertibilnih obveznic. Te obveznice je Tesla sicer izdajala že do zdaj, imetniki pa imajo sami pravico, da se odločijo ali bodo obveznice po diskontni ceni konvertirali v delnice ali pa zahtevali izplačilo. Povrhu vsega je Tesla vpisnikom omogočila še 30 dnevno opcijo, da izdajo delnic in obveznic povečajo za 15 odstotkov. V dokapitalizaciji bo sodeloval tudi največji lastnik družbe Elon Musk, ki bo vplačal za okoli deset milijonov dolarjev delnic.

Družba je že konec aprila namignila, da bo morala zbrati svež denar, bodisi z zadolžitvijo ali pa z dokapitalizacijo. Konec marca je imela Tesla okoli dve milijardi evrov likvidnosti, vendar pa bo tudi v drugem četrtletju porabila več denarja, kot ga bo zbrala s prodajo avtomobilov. Do dobička in pozitivnega denarnega toka naj bi znova prišla v tretjem četrtletju.

Cena delnic se je dan po objavi dokapitalizacije povzpela za štiri odstotke. S tem je skoraj v celoti odpravljena izguba, ki so jo delničarji utrpeli po objavi slabih poslovnih rezultatov.

Preberite še:

Komentarji: