Ukrajinski MHP Holding kupil Perutnino Ptuj

Regijsko pomembno pertuninsko podjetje dobilo nove lastnike. Prej morajo soglasje podati še regulatorji.
Fotografija: Perutnina Ptuj potrebuje razvojno inspiracijo in stabilno lastništvo zmernega lastnika, pravi Aleš Kuhar.
Odpri galerijo
Perutnina Ptuj potrebuje razvojno inspiracijo in stabilno lastništvo zmernega lastnika, pravi Aleš Kuhar.

Ljubljana - Ukrajinska skupina MHP je od Slovenske industrije jekla (Sij) kupila Perutnino Ptuj (PP). Ta bo dobila dolgoročnega strateškega partnerja, MHP pa jo namerava podpirati z naložbami in nadaljnjim razvojem, so sporočili iz skupine MHP. Agrarni ekonomist Kuhar meni, da ima PP velik potencial.

Skupina MHP, ena izmed vodilnih v mednarodni kmetijski in živilskopredelovalni industriji, je na agencijo za varstvo konkurence vložila priglasitev koncentracije za nakup deleža Perutnine Ptuj, je sporočil kupec.

Sij je po naših neuradnih informacijah sprožil mednarodni postopek prodaje svojega 91-odstotnega deleža Perutnine Ptuj, v katerem je skupina MHP ponudila daleč najvišjo ceno. Kupnina ni znana, bo pa SIJ s prodajo ustvaril dobiček. Spomnimo, Sij je Perutnino Ptuj kupil za dobrih 70 milijonov evrov. Konec lanskega leta je Sij naložbo v Perutnino ovrednotil na 82 milijonov evrov.

Prodaja ptujske družbe je posledica zahteve upnikov Sija, ki so zahtevali, da se ta bodisi izloči iz lastništva Sija ali proda. Skupina Sij je sicer stabilizirala poslovanje Perutnine. Ker so Ukrajinci pridobili več kot 90-odstotni delež, bodo lahko iztisnili male delničarje. Prej morajo sicer pridobiti še vsa soglasja regulatorjev.

 

Od žita do piščanca


MHP je vodilni proizvajalec perutnine v Ukrajini. Imajo tudi obrate na Nizozemskem in na Slovaškem ter prodajno in distribucijsko poslovalnico na Bližnjem vzhodu in v severni Afriki. V Ukrajini prodajo proda okrog 60 odstotkov perutninskih izdelkov, ostalih 40 odstotkov pa v več kot 60 državah po svetu. Izpostavljajo investiranje v osnovna sredstva; v zadnjih desetih letih so v nove investicije vložili okoli 1750 milijard ameriških dolarjev. Ukrajinska skupina ima v lasti tudi vodilno podjetje za pridelavo žit, s katerimi hranijo svojo perutnino.

Perutnina Ptuj potrebuje razvojno inspiracijo in stabilno lastništvo zmernega lastnika, ki razume agroživilski posel ter nove ideje, znanje in investicijski zagon, je komentiral agrarni ekonomist Aleš Kuhar: »Perutnina Ptuj ima velik razvojni potencial, ki ga bo dober lastnik znal dobro razviti, je integrirana na številnih trgih, ji je pa sapa zastala že pred prevzemom s strani Sij.«

Skupina MHP obljublja izboljšanje kakovosti proizvodne osnove Perutnine Ptuj in doseganje najvišjih predpisanih standardov EU: »Sodelovanje bo prineslo neposredne koristi lokalnim pridelovalcem in zaposlenim ter pozitiven vpliv na perutninsko industrijo v balkanski regiji nasploh.«


Velikan iz vzhoda


MHP je lani ustvarila 1,29 milijarde ameriških dolarjev (1,1 milijarde evrov) prihodkov – kar je 13 odstotkov več kot leto prej -,od tega 57 odstotkov na tujih trgih. Lansko leto so zaključili z 230 milijoni dolarjev (195 milijoni evrov) čistega dobička. Delnice MHP kotirajo na Londonski borzi.

Za primerjavo; Perutnina Ptuj je lani ustvarila 166 milijonov evrov prihodkov in 7,8 milijona evrov čistega dobička.

 

Komentarji: