Umar napoveduje 7,6-odstotni upad BDP, za 2021 pa 4,5-odstotno rast

Nova napoved Umarja bo tudi podlaga za pripravo septembrskega rebalansa letošnjega državnega proračuna.
Fotografija: Na Umarju, ki ga vodi Maja Bednaš, so predstavili poletno napoved gospodarskih gibanj. Foto: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Na Umarju, ki ga vodi Maja Bednaš, so predstavili poletno napoved gospodarskih gibanj. Foto: Jure Eržen/Delo

Ljubljana - Bruto domači proizvod v Sloveniji naj bi letos zaradi posledic epidemije upadel za 7,6 odstotka, prihodnje leto pa naj bi porasel za 4,5 odstotka, v svojem osnovnem scenariju predpostavljajo na Uradu za makroekonomske analize in razvoj (Umar) v poletni napovedi gospodarskih gibanj za leti 2020 in 2021, s katero se je danes seznanila vlada. Spomnimo, na Umarju so maja v svoji zadnji t. i. Covid-19 napovedi za letos predvideli 8,1-odstoten padec BDP, za prihodnje leto pa 3,5-odstotno rast.

Na Umarju predvidevajo, da bo gospodarsko okrevanje prihodnje leto zelo postopno, v večini dejavnosti pa še ne bo dosežena predkrizna raven. Ob tem pa opozarjajo tudi na velike negotovosti in tveganja za še večji letošnji upad BDP, povezana z morebitnimi ponovitvami večjih izbruhov epidemije.

Ponovna uvedba strogih ukrepov za omejitev širjenja koronavirusa bi lahko povzročila večji gospodarski padec in krizo v obliki črke L. Na drugi strani pa bi razpoložljivost cepiva ali zdravila lahko privedla do hitrejšega gospodarskega okrevanja, kot ga predvideva osrednji scenarij. Hitrost okrevanja bo odvisna od epidemioloških razmer in ustrezne kombinacije ekonomskih politik.

V poletni napovedi Umar pričakuje tudi padec zaposlenosti in znatno rast brezposelnosti. Stopnja registrirane brezposelnosti naj bi se tako z lanskih 7,7 odstotka zvišala na 9,8, prihodnje leto pa na 10,5 odstotka. Do okrevanja na trgu dela bo lahko prišlo šele tekom prihodnjega leta.


Velik padec izvoza in uvoza


Največji pričakovani padec dodane vrednosti bo v gostinskih, rekreacijskih, športnih, kulturnih in osebnih storitvah, v hotelskih nastanitvah in prometu. Nekoliko manjši, a še vedno občuten bo padec v predelovalni industriji.

Ob močno poslabšanih gospodarskih razmerah in obetih v naših glavnih trgovinskih partnericah Umar za letos napoveduje 15,9-odstoten padec izvoza in 16,2-odstoten padec uvoza. Od posameznih komponent BDP naj bi se povečala le državna poraba, in sicer za tri odstotke. Na drugi strani naj bi se bruto naložbe znižale za 15,5, zasebna potrošnja pa za 6,9 odstotka.

Nova napoved Umarja bo tudi podlaga za pripravo septembrskega rebalansa letošnjega državnega proračuna.


IMF letos pričakuje več kot 10-odstoten padec BDP v evrskem območju


Mednarodni denarni sklad (IMF) pričakuje resne gospodarske posledice epidemije in ukrepov za njeno zajezitev. Danes je za celotno svetovno gospodarstvo za letos napovedal kar 4,9-odstoten padec BDP, ki naj bi mu prihodnje leto sledila 5,4-odstotna rast. Ob tem naj bi se obseg svetovne trgovine letos skrčil za skoraj 12 odstotkov, še napoveduje IMF.

Še posebej naj bi se skrčil BDP v razvitih državah: BDP v evrskem območju naj bi se znižal za 10,2 odstotka, v Nemčiji za 7,8 , v Italiji in Španiji za 12,8, v ZDA pa za osem odstotkov. In še Azija: kitajski BDP naj bi se projekcijah IMF letos povečal za pičel odstotek, v prejšnja leta zelo hitro rastoči Indiji pa naj bi upadel za 4,5 odstotka. IMF opozarja, da bodo posledice epidemije najbolj prizadele revne in gospodinjstva z nižjimi dohodki po svetu.

Preberite še:

Komentarji: