Uprava Telekoma dobila razrešnico

Na skupščini ni bilo prisotnih članov nadzornega sveta
Fotografija: Skupščina delničarjev družbe Telekom. Foto Blažž Samec
Odpri galerijo
Skupščina delničarjev družbe Telekom. Foto Blažž Samec

Ljubljana - Napovedana vroča skupščina Telekoma Slovenije se je servirala močno ohlajena. Manjkali so ključni akterji zadnjega obdobja, tudi celoten nadzorni svet in del uprave, vključno s sveže izvoljenim predsednikom uprave Matjažem Merkanom, ki vajeti družbe prevzema 16. septembra. Vodstvo družbe je zastopal v. d. predsednika uprave Tomaž Seljak.

Letošnja skupščina močno zamuja. Lani je bila izvedena že sredi maja, delničarji pa so sredi julija že prejeli dividende. Letos je za dividende predvidena manj kot tretjina lanskega zneska. Izplačane bodo konec oktobra.

Skupščina se je začela ob 14:00. Kaj se je na njej dogajalo?

Skupščina delničarjev družbe Telekom 30.avgusta 2019 [Telekom,skupščine,delničarji,gospodarstvo] Foto Blaž Samec
Skupščina delničarjev družbe Telekom 30.avgusta 2019 [Telekom,skupščine,delničarji,gospodarstvo] Foto Blaž Samec


Skupščino vodi odvetnik Stojan Zdolšek.

14:11 Na skupščini je prisotnih 80,13 odstotka delnic z glasovalno pravico.

Na skupščini ni prisotnih članov nadzornega sveta. Odvetnik Stojan Zdolšek bere pisno poročilo nadzornega sveta. 

14:21 Razprava o poročilu nadzornega sveta ni bila možna, ker ni prisotnega nobenega člana nadzornega sveta. 

Letno poročilo za leto 2018 predstavlja v. d. predsednika uprave Seljak

15:04 Seljak pojasnjuje medijske objave in odgovarja na vprašanja delničarjev. Odškodninske tožbe proti nekdanji upravi: Najdi si je bil že drugič zavrnjen tožbeni zahtevek. Zadeva Ipko je v fazi preiskave.

V medijskem stebru izvajajo intenzivno racionalizacijo in optimizacijo. 

Put opcija za Antenna TV SL je bila vložena konec leta 2017. Obe strani sta opravili cenitev, ki se močno razlikujeta. Telekom je cenitev Grkov zaradi velikih odstopanj zavrnil. Grki so vložili tožbo na dogovorjenem arbitražnem sodišču. 

V zadnjega pol leta je bilo v medijskem stebru veliko optimizacij in se pričakuje, da bodo v bližnji prihodnosti sposobna sama pokriti stroške. Komunikacija med vodstvi obeh družb in upravo TS je na tedenski ravni. 

Zadnjega pol leta vse odvisne družbe poročajo mesečno.

Bivši predsednik uprave je sklenil z dnem odstopa sporazum z nadzornim svetom. Uprava s tem sporazumom ni seznanjena in ga ne more komentirati. 

 Foto: Roman Šipić
 Foto: Roman Šipić


15:10 Ocenjena vrednost stroška arbitražnega postopka prodaje deleža v družbi Antenna TV SL je znašala okoli milijon evrov. V tem trenutku je vrednost že presežena. Končne vrednosti Seljak ne more komentirati. 

15:24 Delničarji so izglasovali 4,5 evra dividende. 

Mali delničarji so predlagali nekoliko višjo dividendo. Po predlogu uprave in nadzornega sveta naj bi letošnja dividenda znašala 4,5 evra bruto na delnico. Za dividende bi tako Telekom letos porabil 29,3 milijona evrov. Lanski dobiček je sicer znašal 33,3 milijona evrov.

15:31 Predlog glasovanja o podelitvi razrešnice vsakemu članu uprave ni bil sprejet.

Upravi in nadzornemu svetu sta podeljeni razrešnici za leto 2018.

15:40 Andrej Vizjak je odstopil od kandidature za člana nadzornega sveta, je bilo pojasnjeno na skupščini. Barbara Cerovšek Zupančič in Igor Rozman sta nova člana nadzornega sveta Telekoma Slovenije. 

Zamenjala  Lidio Glavina in Ljubomirja Rajšića. Zadnjemu se mandat izteka, Glavina pa je po odhodu iz SDH odstopila tudi iz nadzornega sveta Telekoma.


 

Preberite še:

Komentarji: