V Ericu vse bliže stavki

Pod švedskim lastnikom direktor Marko Mavec odpušča in zaposluje.
Fotografija: V Ericu je zaposlenih 40 delavk in delavcev, od teh dve še čakata na konec odpovednega roka. FOTO: Brane Piano
Odpri galerijo
V Ericu je zaposlenih 40 delavk in delavcev, od teh dve še čakata na konec odpovednega roka. FOTO: Brane Piano

Velenje – Ker se v mesecu dni v Inštitutu za ekološke raziskave Eurofins Erico razmere niso spremenile, je podjetniški sindikat danes direktorju Marku Mavcu izročil stavkovne zahteve in za 29. maj napovedal peturno stavko.
 
Zahteve so poslali tudi predstavniku švedskega lastnika Eurofinsa Adrianu Kisu, ki se po besedah predsednice podjetniškega sindikata SKEI Erico Anastazije Vrbovšek le počasi odziva na njihova opozorila.
 
Peturno stavko je stavkovni odbor pripravljen preklicati, če bo Mavec preklical odpoved predsedniku sveta delavcev in trem aktivnim članicam sindikata. V tem primeru, je povedala Vrbovškova, so se o zahtevah o povišanju minimalne osnovne plače, spoštovanju pravilnika o nagrajevanju in napredovanju ter umestitvi internih aktov o delu v kolektivno pogodbo pripravljeni pogajati z direktorjem, na njih pa zahtevajo tudi Kisovo prisotnost.
 

Pogovoril se bo z večinskim lastnikom in odvetnikom


Mavec je novinarjem popoldan povedal, da je predsednik sveta delavcev odšel sporazumno in da tega ne more preklicati, druge odpovedi pa so posledica nujne reorganizacije. Zavrnil je tudi očitke, da so plače prenizke in dejal, da so 19 odstotkov višje od povprečnih, pravilnik o nagrajevanju in napredovanju pa v Ericu izvajajo. O razlogih za odpuščanje nekaterih kadrov je dejal, da so morali oditi zaradi svoje strokovne specializacije s področja okolja, saj v Šaleški dolini več nimajo dovolj naročil elektrarne, premogovnika in lokalnih skupnosti.
 
O zahtevaj sindikata se bo pogovoril z večinskim lastnikom in odvetnikom, zato Mavec ni želel napovedati, kdaj bo odgovoril na zahteve sindikata.
 
Sekretar območne organizacije SKEI Velenje Aleš Vodovnik pa je o razmerah v Ericu in Mavčevem ravnanju dejal, da ta na zaposlene izvaja tihe pritiske; dokaz je tudi v tem, da je proti njemu in predsednici sindikata sprožil civilno tožbo zaradi izjav o Ericu. Poslovni podatki kažejo, da Erico posluje dobro, čeprav so prejšnji lastniki Gorenje Ekoinvest, Termoelektrarna Šoštanj in Premogovnik Velenje iz njega pobrali 0,4 milijona evrov dobička, Erico pa je novemu lastniku Eurofinsu še posodil 0,3 milijona evrov za odkup poslovne stavbe Erica.
 

Podjetje nima izdelane strategije

 
Med odpuščenimi, ki se ji iztekajo zadnji dnevi zaposlitve na čakanju na domu, je tudi biologinja Jelka Flis, ki je v Ericu delala 29 let: »Podjetje nima izdelane strategije, vsaj zaposleni zanjo ne vemo, direktor se z nami ni posvetoval o potrebah po drugačnih specialnih znanjih s področja prehrane, kar zdaj razlaga in zaposluje nove kadre, tudi izobraževanj nam ni omogočal. Odpuščena je bila tudi sodelavka, ki je magistra kemije in je svoj oddelek vodila s plusom, nastavil je nekonkurenčno visoke cene naši storitev in jih obenem ni dovolj tržil. Imamo vtis, da morajo iz podjetja oditi tisti kadri, ki jim stagniranje ni pogodu in so tudi delavsko aktivni.«
 
V Ericu je zaposlenih 40 delavk in delavcev, od teh dve še čakata na konec odpovednega roka. Stavkovne zahteve je podpisalo 30 članov sindikata, saj uprava, tajništvo in računovodstvo niso včlanjeni v SKEI Erico. Vodovnik pa opozarja še ne nekaj: »Poslovni podatki kažejo, da je imel Erico še leta 2009 kar 57 zaposlenih, lastnik pa direktorja izdatno nagrajuje. Za leto 2016 je prejel 92.000 evrov bruto nagrade za poslovno uspešnost, za leto 2017 pa 101.000 evrov.«

Komentarji: