V EU je bila lani 1,9-odstotna gospodarska rast

V zadnjem četrtletju lanskega leta je bila gospodarska rast v območju z evrom in v EU 0,2-odstotna glede na tretje četrtletje.
Fotografija: Evropska gospodarska rast se umirja, naročila v avtomobilski proizvodnji se zmanjšujejo. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Evropska gospodarska rast se umirja, naročila v avtomobilski proizvodnji se zmanjšujejo. FOTO: Reuters

Lani je BDP v območju z evrom zrasel za 1,8 odstotka, v celotni EU pa za 1,9 odstotka, kaže druga ocena evropskega statističnega urada (Eurostat).

V zadnjem četrtletju lanskega leta je bila gospodarska rast v območju z evrom in v EU 0,2-odstotna glede na tretje četrtletje lani, glede na zadnje četrtletje leta 2017 pa je BDP v območju z evrom zrasel za 1,2 odstotka in za 1,4 odstotka v EU.

Podatki Eurostata kažejo na umirjanje evropske gospodarske rasti, kar že čutijo tudi slovenska podjetja.

Za Slovenijo podatki o gospodarski rasti za lani in zadnje lansko četrtletje še niso znani. Italija je v zadnjem četrtletju lani zdrsnila v recesijo, Nemčija je imela ničelno gospodarsko rast. Ti državi sta imeli po doslej znanih podatkih najnižjo gospodarsko rast v zadnjem četrtletju lani v EU. Na dnu so še Avstrija in Velika Britanija (oboji z 0,2-odstotno rastjo BDP glede na prejšnje četrtletje) ter Belgija in Francija (0,3-odstotno rast BDP). Največjo rast pa so v zadnjem četrtletju imele Litva (1,6-odstotna) ter Madžarska, Latvija in Ciper (1,1-odstotna).


 

Zaposlenost se je povečala


Lani se je zaposlenost v evrskem območju zvišala za 1,4 odstotka in v EU za 1,3 odstotka. V zadnjem četrtletju se je število zaposlenih oseb v območju z evrom zvišalo za 0,3 odstotka in v EU za 0,2 odstotka, še kažejo podatki Eurostata.

 

Preberite še:

Komentarji: