V Slovenijo dobavili elektriko iz BiH

Tretjina električne energije, ki jo proizvede TE Ugljevik, bo tako po več kot tridesetih letih premora znova dobavljena gospodarski družbi iz Slovenije.
Fotografija: FOTO: Capital
Odpri galerijo
FOTO: Capital

Po uspešno zaključenem arbitražnem postopku pred ad hoc arbitražnim tribunalom in skladno s pogodbami, podpisanimi v Ugljeviku v torek, 30. januarja 2024, je opolnoči Holding Slovenske elektrarne (HSE) začel prevzemati električno energijo iz TE Ugljevik. Dogovor predvideva dobavo ene tretjine proizvedene električne energije v TE Ugljevik, kar na letni ravni pomeni okrog 500 gigavatnih ur oziroma toliko, kot porabi 123.000 gospodinjskih odjemalcev. Začetek dobave električne energije iz Ugljevika je pomemben dosežek uspešno zaključenega arbitražnega postopka v Beogradu in pogajanj ter vseh aktivnosti, usmerjenih v uveljavitev pravic EGS-RI, ki jih je več kot desetletje vodil HSE, so sporočili iz HSE.

image_alt
Najbolj je umazano nebo nad Sarajevom

Tretjina električne energije, ki jo proizvede TE Ugljevik, bo tako po več kot tridesetih letih premora znova dobavljena gospodarski družbi iz Slovenije. Do nje je upravičena družba EGS-RI, ki je sodelovala pri gradnji Rudnika in Termoelektrarne Ugljevik, po njenem pooblastilu pa jo bo prevzemal največji slovenski proizvajalec električne energije, Holding Slovenske elektrarne. Dobava električne energije iz TE Ugljevik bo potekala prek Elektroprivrede Republike Srpske (ERS), HSE pa jo bo praviloma prevzemal na mejah Bosne in Hercegovine.

V torek podpisane pogodbe o ponovni dobavi električne energije ter plačilu glavnice odškodnine za nedobavljeno električno energijo v višini 67 milijonov evrov v HSE štejemo kot izjemen uspeh in pomemben dosežek v uveljavljanju pravic slovenskega elektrogospodarstva iz naslova preteklih vlaganj, ocenjuje HSE.

Kot so sporočili iz HSE, pogajanja med njimi, EGS-RI, RiTE Ugljevik in ERS se nadaljujejo, saj je treba rešiti še nekatera preostala odprta vprašanja. Verjamejo, da bodo tudi zanje našli rešitve, ki bodo v korist slovenskega elektrogospodarstva.

Preberite še:

Komentarji: