Vlada potrdila predloga državnih proračunov za 2020 in 2021

Poraba države bo najvišja doslej, prioritete so razvoj, sociala in plače, glede ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja pa je dilema, kje najti manjkajočih 150 milijonov.
Fotografija: Vlada za dokončno sprejetje proračunov v parlamentu potrebuje tudi podporo Levice. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Vlada za dokončno sprejetje proračunov v parlamentu potrebuje tudi podporo Levice. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Ljubljana – Ministrski zbor je sprejel predloga državnih proračunov za prihodnji dve leti, njune prioritete pa so razvoj, sociala in plače, je po seji vlade povedal minister za finance Andrej Bertoncelj in proračuna označil za optimalna v danih razmerah, ko se gospodarstvo v tujini ohlaja.

Proračuna predvidevata najvišjo državno porabo doslej in vključujeta nekoliko znižane predpostavke rasti iz jesenske napovedi gospodarskih gibanj. Poraba za prihodnje leto je tako znižana za sto milijonov evrov in naj ne bi presegla 10,35 milijarde evrov.

Infografika
Infografika
Oba proračuna sicer predvidevata presežek in nadaljnje zniževanje javnega dolga, vlada pa ju mora poslati v obravnavo v državni zbor do konca tega meseca. Po zdajšnjih predvidevanjih naj bi ju državni zbor sprejel na svoji novembrski seji. Še prej, do 15. oktobra naj bi na vladi pripravili osnutek proračunskega načrta in ga poslali v Bruselj. Vsi proračunski dokumenti (memorandum, zakon o izvrševanju proračuna itd.) pa bodo tudi poslani v oceno fiskalnemu svetu.

Vlada je sicer tudi določila, da bo letni dodatek za upokojencev v 2020 izplačan v petih razredih in bo skupaj znašal 145 milijonov evrov.

 
Kje najti 150 milijonov za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja?


Kar zadeva ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ki jo v zameno za podporo proračunoma zahteva Levica, dokončne odločitve na vladi še ni. To potegne s sabo tudi 150 milijonov evrov, ki jih ta čas nimamo, je povedal premier Marjan Šarec.

Ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja tudi ne bo del davčnega paketa, ki bo skupaj z nekaterimi socialnimi ukrepi na vladi čez 14 dni. »Te stvari sta nekoliko kontradiktorni, zato moramo najprej doreči, kje bomo dobili najmanj150 milijonov. Ne bo najbolje če obremenimo samo delovno aktivno prebivalstvo. Vse se začne in konča pri denarju,« je bil slikovit Šarec, ki je potrdil, da pogovori z Levico potekajo, glede vezave sprejema proračuna na zaupnico vladi pa se še ni odločil, »ko pa bo zadeva v državnem zboru, pa bomo videli glede na situacijo.«

Komentarji: