Za drugi tir več pobranih dajatev

Vse štiri blagajne javnega financiranja so prejele več sredstev kot leto prej. Pri vseh vrednostno pomembnejših vrstah dajatev so bili prihodki višji, z izjemo trošarin.
Fotografija: Finančna uprava je lani pobrala 16,608 milijarde evrov prihodkov, kar je dobro milijardo evrov oziroma za 6,9 odstotka več kot leto prej, kažejo preliminarni podatki Fursa.
Odpri galerijo
Finančna uprava je lani pobrala 16,608 milijarde evrov prihodkov, kar je dobro milijardo evrov oziroma za 6,9 odstotka več kot leto prej, kažejo preliminarni podatki Fursa.

Finančna uprava je lani pobrala 16,608 milijarde evrov prihodkov, kar je dobro milijardo evrov oziroma za 6,9 odstotka več kot leto prej, kažejo preliminarni podatki Fursa. Z drugimi besedami – z razliko pobranih prihodkov med letoma 2017 in 2018 bi država lahko zgradila novi tir med Koprom in Divačo.
 
Vse štiri blagajne javnega financiranja – proračun države, pokojninska blagajna, zdravstvena blagajna in proračuni občin – so prejele več sredstev kot leto prej. Pri vseh vrednostno pomembnejših vrstah dajatev so bili prihodki višji, z izjemo trošarin.
 
Prispevki za socialno varnost za zagotavljanje pravic iz pokojninskega, invalidskega in zdravstvenega zavarovanja, ki se pretežno vplačujejo v blagajno Zpiza in ZZZS, v manjšem obsegu pa tudi v proračun države, so porasli za 461 milijonov evrov oziroma 7,6 odstotka in so v skupnem znesku presegli 6,5 milijarde evrov vplačil.
 
Posebej pozitivne rezultate izkazujejo davki na dohodek in dobiček s skupaj 11,1-odstotno rastjo, so poudarili na Fursu. Izstopata dohodnina z 251 milijonov evrov več vplačanimi prihodki oziroma 11,4-odstotno rastjo in davek na dohodek od pravnih oseb z 79 milijoni evrov vplačanih prihodkov več oziroma 10,4-odstotno rastjo.
 
Furs je porast v vrednosti 245 milijonov evrov oziroma 4,4 odstotka zaznala na domačih davkih na blago in storitve. Davek na dodano vrednost je glede na predhodno leto višji za 6,9 odstotka oziroma 242 milijonov evrov.
 
Država je lani pobrala za 1,56 milijarde evrov trošarin, kar je 25,7 milijona evrov oziroma 1,6 odstotka manj kot leto prej.
 
Trend zviševanja pobranih prihodkov se nadaljuje štiri leta. »Poleg ugodnih gospodarskih razmer so k dvigu stopnje prostovoljnega plačevanja dajatev prispevali tudi zakonodajni ukrepi, namenjeni poenostavitvam poslovanja, ter ukrepi davčnega organa, usmerjeni v zagotavljanje čim bolj preprostega izpolnjevanja obveznosti za zavezance,« so sporočili s Fursa. Na tem ugotavljajo nadaljnje zniževanje davčnega dolga. Ta je ob koncu lanskega leta znašal 1,2 milijarde evrov za vse blagajne javnega financiranja in se je znižal za 5,5 odstotka oziroma 70 milijonov evrov.
 

Komentarji: