Pretirana začasno javna poraba lahko postane trajna

Na ponudbeni strani se pojavljajo znaki pregrevanja.
Fotografija: FOTO: Jožže Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Jožže Suhadolnik/Delo

Fiskalni svet je podal oceno proračunskih dokumentov za obdobje v letih 2022 in 2023. Ključni razlog za slabšanje javnih financ je epidemija covida-19. Fiskalni svet je sicer septembra 2021 ocenil, da so pogoji za obstoj izjemnih okoliščin na podlagi trenutno znanih informacij in napovedi izpolnjeni tudi v letu 2022.

»Predlagani proračunski dokumenti nakazujejo dodatno spodbujevalno fiskalno politiko v naslednjih letih glede na trenutno veljavne dokumente, čeprav se ob omejitvah na ponudbeni strani že pojavljajo znaki pregrevanja gospodarstva. S tem se povečujejo tveganja, da se bo začasno izjemno povečanje javne porabe, ki je bilo v povezavi z epidemijo v pretežni meri upravičeno, prelilo v strukturno in s tem trajno poslabšanje stanja javnih financ. Fiskalna politika bi morala v večji meri, kot je nakazano v proračunskih dokumentih, iskati ravnotežje med potrebo po ustvarjanju manevrskega prostora za spopadanje s prihodnjimi krizami, učinkovito krepitvijo dolgoročnega gospodarskega potenciala in odpornosti ter kratkoročnim spodbujanjem gospodarstva,« so ocenili na Fiskalnem svetu, ki ga vodi Davorin Kračun.

Preberite še:

Komentarji:

Mnenja

Dmitro Kuleba, minister za zunanje zadeve Ukrajine, Josep Borrell, visoki predstavnik EU za zunanje zadeve in varnostno politiko ter podpredsednik evropske komisije
Več...