Začelo se je iskanje strateškega kupca za Elan

Do konca leta bi radi našli novega lastnika ali za celo podjetje ali za posamezne divizije.
Fotografija: Glavni izvršni direktor Elana Jeffrey Tirman poudarja, da podjetje dobro posluje, zanj pa se zanimajo različni potencialni kupci. FOTO: Blaž Račič/
Odpri galerijo
Glavni izvršni direktor Elana Jeffrey Tirman poudarja, da podjetje dobro posluje, zanj pa se zanimajo različni potencialni kupci. FOTO: Blaž Račič/

Begunje na Gorenjskem – Podjetje Elan je naprodaj, prodajni postopek pa bo vodilo podjetje Freitag & co., ki naj bi strateškega kupca za celoto ali za posamezne dele Elana poiskalo do konca tega leta. Glavni izvršni direktor Elana Jeffrey Tirman poudarja, da podjetje dobro posluje, zanj pa se zanimajo različni potencialni kupci.

Kdo so potencialni strateški partnerji, ki naj bi se zanimali za Elan, Tirman ni želel razkriti, saj naj bi bilo za to še prezgodaj. Prav tako ni razkril vsote, za katero bi bila lastnika, ki sta v Elan lastniško vstopila julija 2015 (Merrill Lynch International, ki je 4,9-odstotni lastnik Elana in VR Capital oziroma njegova hčerinska družba Wiltan Enterprises Limited, ki je 95,1-odstotna lastnica Elana), pripravljena prodati begunjsko družbo. »Večji ko bo iztržek, bolje bo,« je poudaril Tirman. Elan pričakuje vsaj eno transakcijo do konca leta, je dejal Tirman in dodal, da si namesto finančnih vlagateljev želijo predvsem strateškega partnerja iz industrije.

O nameravani prodaji Elana je obvestil tudi delavski sindikat. Predsednik sindikata v Elanu Dušan Ferjan je dejal, da si želijo strateškega partnerja, ki bi ohranil enovito podjetje in ki bo še naprej vlagal v posodobitve.

Svetovalci iz Nemčije

Elan je za svetovalca izbral nemško svetovalno podjetje Freitag & co., ki bo raziskalo trg in prepoznalo priložnosti oziroma prodajno ponudbo predstavilo potencialnim kupcem z vsega sveta. »So izkušeni in zelo dobri,« je izbor svetovalca pojasnil Tirman in omenil, da so med drugim svetovali tudi pri prodaji družbe Swatycomet.

V Elanu so v zadnjih skoraj treh letih veliko počistili in uvedli spremembe v upravljanje podjetja, s čimer so zagotovili stabilnost poslovanja, je poudaril Tirman, »Pred tem, ko je bil Elan v državni lasti, se je prebijal od ene krize do druge,« je ocenil Tirman. Po njihovem prihodu v podjetje so zasebni lastniki vlagali v posodobitve opreme, stavb in v podjetje v skoraj treh letih skupaj iz poslovanja vložili deset milijonov evrov, končali so večino starih zgodb. Odnose z bankami in dobavitelji je označil za stabilne in dobre.

Dvesto novih zaposlitev

V Elanu so v treh letih zaposlili 200 novih delavcev, tako da jih je zdaj okoli 800. Lani so prihodke v primerjavi z letom 2016, ko so ustvarili dobrih 61 milijonov evrov prihodkov, povišali za 15 odstotkov, zadolženost pa znižali na 3,5 milijona evrov. Po Tirmanovih navedbah vse štiri divizije rastejo, lansko sezono proizvodnje smuči pa je ocenil za fantastično. Na področju vetrne energije je bilo uspešno leto, težave so imeli na področju plovil, letos pa pričakujejo dobro leto.

Komentarji: