Železnice Čehom prodale pol tovornega prometa

EP Holding je eno od vodilnih energetskih podjetij.
Fotografija: Tovorni promet SŽ potrebuje velika vlaganja. FOTO: Jure Eržen
Odpri galerijo
Tovorni promet SŽ potrebuje velika vlaganja. FOTO: Jure Eržen

Ljubljana - Nadzorni svet Slovenskih železnic je na včerajšnji seji na predlog poslovodstva podal soglasje k strateškemu partnerstvu na področju tovornega prometa in logistike. Partnerstvo želijo železnice skleniti s podjetjem EP Holding Daniela Kretinskega s sedežem v češki Pragi, zeleno luč pa mora prižgati še Slovenski državni holding (SDH).

EP Holding je eno od vodilnih energetskih podjetij, ki razpolaga s 16,7 milijarde evrov sredstev in dosega 8,6 milijarde evrov prihodkov od prodaje, so v sporočilu za javnost zapisali v Slovenskih železnicah. Lani je holding ustvaril 2,1 milijarde evrov dobička pred amortizacijo in obrestmi. V njegovem portfelju vse večji pomen pridobiva logistika, svojo južno divizijo pa želi razvijati skupaj s Slovenskimi železnicami.

Del EP Holdinga je tudi družba EPLI, ki je v holdingu zadolžena za področje logistike. EP Holding je bil izbran po transparentnem postopku, ki so ga v Slovenskih železnicah z zunanjimi svetovalnimi podjetji vodili od leta 2017. Slovenske železnice in EP Holding bosta skupaj ustvarila novo družbo. Lastniško razmerje v njej bo 51-odstotno v prid Slovencev, 49 odstotkov pa bodo imeli v lasti Čehi.

Cilj strateškega partnerstva je ustvariti vodilno družbo na področju logistike v jugovzhodni Evropi, kamor štejejo Slovenijo, severno Italijo, Avstrijo, Hrvaško, Madžarsko, Bolgarijo, Romunijo, Srbijo in preostali del Balkana. Glavni finančni cilji nove družbe so podvojitev dobička in 50-odstotna rast prihodkov v obdobju petih let. Ključni poslovni cilji ostajajo večja konkurenčnost in boljše storitve za uporabnike. Podpis pogodbe bo sledil, ko bo podano soglasje SDH. Posel pa bo zaključen, ko bodo izpolnjeni odložni pogoji, predvidoma v roku šestih mesecev od podpisa pogodbe.
 

Preberite še:

Komentarji: